Хелмут Кол осъди Меркел за бежанците и похвали Орбан

Бившият германски канцлер Хелмут Кол осъди политиката на Меркел на отворени граници за милионите бежанци.

„Решението се намира в засегнатите райони, а не в Европа.  Европа не може да се превърне в нова родина за милиони хора по целия свят“ – твърди Кол  в предговора към унгарското издание на книгата си „Безпокоя се за Европа“ , откъси от която публикува в събота, 16 април,  германският вестник Der Tagesspiegel,  в навечерието на срещата на бившия канцлер и министър- председателя на Унгария Виктор Орбан.

Кол също така разкритикува и миграционната политика на сегашния германски канцлер Ангела Меркел (Angela Merkel), въпреки че не споменава името й.

„Едноличните  решения, без значение колко обосновани да изглеждат на някой, който ги приема, и едностранните действия на национално ниво,  трябва да останат в миналото“ – подчертава бившият канцлер, позовавайки се на решението на Меркел през септември 2015 г. да покани бежанците от Унгария да дойдат в Германия. Тогава това не е било обсъдено с партньорите от ЕС.

Според Кол много бежанци произхождат „от различни културни традиции. Съществената част от тях не се придържат към юдео-християнската традиция, която лежи в основата на нашите ценности и социална структура.“ Тази ситуация  „очевидно води до дискусии сред отговорните политици, както и до  нарастваща  несигурност на хората: това е въпрос на нашето съществуване“, казва Кол.

Що се отнася до Европа „aз и моят приятел Виктор Орбан сме единни“,  пише  Кол за главния критик на  миграционна политика на Меркел. Среща мжду Кол  и Орбан ще се проведе 19 април в дома  на бившия канцлер.