Хелмут Кол осъди Меркел за бежанците и похвали Орбан

Бившият германски канцлер Хелмут Кол осъди политиката на Меркел на отворени граници за милионите бежанци.

„Решението се намира в засегнатите райони, а не в Европа.  Европа не може да се превърне в нова родина за милиони хора по целия свят“ – твърди Кол  в предговора крадено от 30думи към унгарското издание на книгата си „Безпокоя се за Европа“ , откъси от която публикува в събота, 16 април,  германският вестник Der Tagesspiegel,  в навечерието на срещата на бившия канцлер и министър- председателя на Унгария Виктор Орбан.

Кол също така разкритикува и миграционната политика на сегашния германски канцлер Ангела Меркел крадено от 30думи (Angela Merkel), въпреки че не споменава името й.

„Едноличните  решения, без значение колко обосновани да изглеждат на някой, който ги приема, и едностранните действия на национално ниво,  трябва крадено от 30думи да останат в миналото“ – подчертава бившият канцлер, позовавайки се на решението на Меркел през септември 2015 г. да покани бежанците от Унгария да дойдат в Германия. Тогава това не е било обсъдено с партньорите от ЕС.

Според Кол много бежанци произхождат „от различни културни традиции. Съществената част от тях крадено от 30думи не се придържат към юдео-християнската традиция, която лежи в основата на нашите ценности и социална структура.“ Тази ситуация  „очевидно води до дискусии сред отговорните политици, както и до  нарастваща  несигурност на хората: това е въпрос на нашето съществуване“, казва Кол.

Що се отнася до Европа „aз и моят приятел Виктор крадено от 30думи Орбан сме единни“,  пише  Кол за главния критик на  миграционна политика на Меркел. Среща мжду Кол  и Орбан ще се проведе 19 април в дома  на бившия канцлер.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT