Дянков: Бойко, затвори Министерството на икономиката и използвай парите за нещо по-полезно

Кога Бойко Борисов ще затвори Министерството на икономиката и да използва парите за нещо по-полезно? Този въпрос зададе бившият финансов министър Симеон Дянков към премиера в „120 минути“ по bTV. От Вашингтон Дянков коментира скандала  Панамагейт, управлението на България и здравната еформа на Петър Москов. Според него единственият реформатор в момента е Румяна Бъчварова, но тя пък била спирана в парламента.

 

„От Панамските документи ще излязат офшорни компании на български политици, сигурен съм“, заяви бившият финансов министър

 

„Не подкрепям реформата на Петър Москов. Няма такава реформа,  дават се екзотични идеи и много пари.Смятам, че в това в министерство трябва да чакаме следващ министър“, прогнозира Дянков.

Оценката му за финансовото състояние на държавата също не е розова. „Има сравнително спокойствие, което показва, че ще се теглят повече заеми от правителството, в което аз бях финансов министър, защото е коалиция. Всеки иска да се покаже добър към избирателите. А публичният дълг е удвоен в рамките на 3 години и покрива дефицита. А защо има дефицит след като в  европейската и българската икономика нещата вървят добре? Отговорът е популизъм. Няма сериозни реформи“, коментира ексфинансовият министър.

Оценката му за работата на кабинета е между 3 и 4 по шестобалната система. „Кабинетът върви надолу,  бих казал,  между среден и добър, преди 6 месеца бих дал по- висока оценка. В първата година трябваше да се търси политическо спокойствие, но във втората и третата да се търсят решения на социалните проблеми като демографската криза и растеж, не виждам нито едното, нито другото“, категоричен е Дянков.

„Прикриват се връзки между бизнесмени и властта в България , убеден съм. Не знам защо не се изнася информация от българските медии. Според мен ще излязат имена, защото съм убеден, че има в този списък наши политици. Цялата информация я има от Германия и Англия. Бавенето показва, че няма свобода на словото“, коментира Данков.

BIG5.BG