Германия се наведе: Ще разследва комика Ян Бьомерман за обида срещу Ердоган

Анкара успя да принуди Берлин да започне официално  криминално разследване на телевизионния водещ Ян Бьомерман, който в ефира на германската телевизия прочете оскърбително стихотворение за турския президент Р. Т. Ердоган, пише БНР.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейното правителство е дало зелена светлина на прокурорите за съдебно разследване, въпреки критиките от страна на правосъдния министър Хайко Маас и външния министър Франк-Валтер Щайнмайер.

 По думите на Меркел Турция е поискала в нота до Германия условно наказание за водещия Ян Бьомерман. А правителството на Германия в съответствие с установената практика е разгледало нотата от турското правителство и е удовлетворило искането.

 Управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ поздрави решението на германското правителство. Без съмнение това решение е правилно.  Обида към нашия президент е липса на уважение към нашата нация и държава, посочи  говорителят на партията Йомер Челик.

 Комикът Ян Бьомерман в стихотворение, излъчено по германската телевизия обвини Ердоган в сексуални контакти с кози и овце. Случаят предизвика буря от негодувание в Турция. Посланикът на Германия в Анкара бе привикан във външното министерство и му бе връчена протестна нота.

Анкара официално обяви,че германската телевизия е преляла чашата на търпение и настоя сатирикът да бъде наказан, а стихотворението да бъде забранено.

Междувременно Меркел ще посети Турция на 23 април във връзка със  сирийските бежанци. Меркел ще посети бежанския лагер в град Килис.

 Ръководителят на германското Канцлерство Петер Алтмайер от своя страна защити решението на Ангела Меркел по случая „Бьомерман“, определяйки действията на сатирика като „прекрачване на границата“, съобщава телевизионният канал ZDF.

Според Алтмайер разрешението на Берлин да бъде инициирано съдебно преследване срещу телевизионния водещ изразява естеството на правовата държава.