ВМРО ще съди КЕВР и „Софийска вода“ за увеличението на цената на водата

 

Партията събира подписи за колективно жалба срещу повишението

Увеличението на цената на водата в София не кореспондира с нивата на показателите и няма основание то да бъде давано на „Софийска вода“. Липсват ясни аргументи с какво това поскъпване ще подобри услугата и за какво ще се изхарчат допълнително събраните приходи от увеличението.

Това е позицията на ВМРО, след като на 13 април Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе обсъждане на доклад, според който цената на ВиК услугите в София ще бъде увеличена. Съгласно документа цената на водата ще поскъпне с 4 стотинки за кубичен метър, а цената за отвеждане (канални води) ще поскъпне с 3 стотинки. Предвижданото увеличение е значително по-малко от поисканите от Софийска вода АД 20% поскъпване.

ВМРО припомня, че „Софийска вода“ АД систематично не изпълнява задълженията си по инвестиционната програма, не покрива изискуемите нива за загуби на вода и води кардинално грешна политика спрямо ВиК системата на София.

Евродепутатът Ангел Джамбазки посочва, че докато водният оператор на София не изпълни точно задълженията си по бизнес-плановете си и ангажиментите за реализация на конкретни инвестиции, няма как да се увеличава цената. Според него ако КЕВР вземе решение за увеличение, то задължително ще бъде обжалвано, като той самият се ангажира също да участва в делото.

Общинският съветник от ВМРО в София Карлос Контрера също предлага, ако цената бъде увеличена, да бъде подадена колективна жалба до Върховния административен съд с искане цената да бъде отменена като незаконосъобразна и необоснована.

Организацията на ВМРО в София ще организира събирането на подписи за подаването на колективна жалба срещу увеличението на цената на водата.

  ВМРО – Българско национално движение