Европейският парламент гласува турският да стане официален за ЕС език

Днес Европейският парламент сътвори чутовен скандал. Гласува и призова в доклада, засягащ Турция, за признаване на турския език, като официален език на ЕС.

Това коментира българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Ето го и конкретният гласуван текст, извадка от резолюцията: „… 52. приветства инициативата на президента на Република Кипър г-н Никос Анастасиадис турският език да стане официален език на ЕС и настоятелно призовава страните да ускорят този процес…“.

Това е положението.

ЕП гласува препоръка турският език да стане официален в ЕС. Весели самоубийци, изразява възмущението си Джамбазки. Той е на мнение, че този акт е пряка заплаха за националната сигурност на Република България.

В дългосрочен план е заплаха и за останалите държави-членки, но това си е техен проблем. Щом са решили да се самоубиват – тяхна воля, посочва още той.

Евродепутатът от ВМРО е убеден обаче, че когато този текст стигне до Съвета, България трябва да наложи вето. Безусловно и безапелационно.

Не може да има никакво оправдание и никакво обяснение за каквато и да е било позиция, различна от тази, която предлагам. Останалото ще е национално предателство. По учебник, завършва коментара на Джамбазки.

ВМРО – Българско национално движение