Съюзничка на Путин, замесена в скандал в ЮНЕСКО, е основният кандидат за шеф на ООН

Бивша комунистка, поддръжник на Владимир Путин, е лидер в надпреварата за поста  ръководител на Организацията на обединените нации и при  победа би станала първата жена генерален секретар, която ще замени Бан Ки-мун в края на тази година, пише  Сам Грийнхил в The Daily Mail.

„Българката Ирина Бокова, получила образованието си  Москва и, според някои източници,  „любимка“ на Владимир Путин, се надява да стане наследник на  Бан Ки-мун, когато той напусне поста си в   края на тази година, – се казва в статията.

Но  Daily Mail има документи, които предизвикват  сериозни съмнения дали тя  ще бъде в състояние да се справи с тази важна работа. “

„Британски  дипломати дори поискаха да се разследва едно  от назначенията, направени от 63-годишната ръководителка на  ЮНЕСКО, с цел идентифициране на мошенически действия,“ – обяснява авторът.

В  предадения на  The Daily Mail таен протокол от закрито заседание на ЮНЕСКО се посочва, че представителят на Обединеното кралство в ООН, Matthew Sadders „с разрешение на Уайтхол“,  остро е разкритикувал  назначаването за заместника  на Бокова по стратегическо планиране „недостатъчно квалифицираната“ бразилка Ана Луиза Томпсън -Флорес.

Критиците видяха в това опит  да се получи подкрепата на  Бразилия в кампанията й за поста  ръководител на Организацията на обединените нации.

Британският дипломат посочва за  преувеличавания в резюмето на  Tомпсън-Флорес, а също така е отбелязал, че обявата на това свободно работно място „мистериозно“ се оказала пренаписана с посочване на по-ниски критерии, се казва в статията.

Няколко месеца по-късно Томпсън-Флорес е уволнена.

Авторът посочва, че Бокова  „свободно владее руски и е учила в МГИМО по време на съветската власт, когато университетът се нарича“ място за вербуване в  КГБ. “

Говорителят на Бокова нарече назначаването на Томпсън-Флорес  „вътрешно недоглеждане“ и заяви, че генералният  директор на ЮНЕСКО е реагирал на ситуацията в съответствие с установените правила и процедури.

„Тя е  основният претендент за поста ръководител на ООН, отчасти защото някои сили, особено Америка и Великобритания,  настояват този пост да бъде зает от жена, и се смята, че Хилъри Клинтън силно подкрепя тази идея, – се казва в статията -. Също така има усещане – подхранвано от Кремъл – че това е географско „завъртане“ към  Източна Европа „.

Други претенденти за поста генерален секретар на ООН  са бившия премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк и бившият президент на  Португалия Антонио Гутиерес.

Източник: Daily Mail- http://www.dailymail.co.uk/news/article-3536896/Putin-ally-UNESCO-crony-row-favourite-job-United-Nations-Ban-Ki-moon-steps-end-year.html?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490