ВМРО поиска оставката на шефа на Дирекция „Българско гражданство“

От месец насам българите зад граница страдат от своеволията на Министерство на правосъдието, на Дирекция „Българско гражданство“ и на Съвета за българско гражданство. Те саботират признаването произход на българите, живеещи зад граница, имащи роднини-българи и имащи изискваните им документи.

Това е национално предателство, заяви народният представител от Патриотичния фронт и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов в декларация от парламентарната трибуна.

От днес ВМРО иска оставки, като първата е на оглавяващия Дирекция „Българско гражданство“ към Министерство на правосъдието. Искаме да се назначат кадърни хора, патриоти, а не такива, които отказват срещи с организации на българи зад граница, посочи Ангелов.

Дирекцията не признава, че две сестри имат еднакъв произход – едната е получила българско гражданство на база произход, на другата е отказано. Тоест институциите оспорват свои решения от последните десетилетия, даде пример той.

Работата на тези чиновници е да прилагат законодателството, а не да го тълкуват. А ако някой от тях не знае, че в Македония живеят българи – то той няма място в държавната администрация, категоричен бе Юлиан Ангелов.

Според тези институции българите от Македония, Албания, Сърбия, Молдова и Украйна са заплаха за националната сигурност, заради което им се отказва гражданство. В същия момент буди недоумение защо всеки месец стотици турски граждани получават българско гражданство въз основа, че имат български роднини. Все пак, това са хора, израснали и възпитани в Турция, която от светска държава се превръща в ислямска, възпитава хората по друг модел, отбеляза Ангелов.

Другият проблем, за който алармира той, са неизпълнените срокове. Според Конституцията на Р България всеки, който има български произход има право в срок от една година да получи гражданство, но все още стоят неразгледани преписки от 2012 г., обясни той.

По информация на ВМРО има над 5 000 преписки, които се бавят, защото чиновниците не желаят да си изпълнят задълженията.
  ВМРО – Българско национално движение