Адвокат oт БХК писа на Бъчварова: Не награди, а наказания за ловците на бежанци

Ловците на бежанци не заслужават награди, нещо повече – извършеното от тях е престъпление, което се наказва по българските закони. Това заявява в отворено писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова адвокат Маргарита Илиева, директор на правната програма на Български хелзинкски комитет.

Поводът е награждаването на участници в подобни хайки от шефа на Гранична полиция Антонио Ангелов.

Срещу подобно героизиране категорично се обявиха преди време и Български адвокати за правата на човека.

В отвореното писмо на Маргарита Илиева до Румяна Бъчварова от днес се казва:

„Госпожо Министър,

Настоящето искане отправям към Вас заради крайно неприемливото награждаване от директора на главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов на виджиланте хайки от български граждани, задържащи мигранти в пограничните райони, а също така и за недопустимата заявка за сътрудничество с подобни групи, която Ангелов направи от ефира на национална телевизия.

В предаването „Здравей, България!“ на „Нова телевизия“ на 7 април 2016 г. водещият Виктор Николаев обяви, а гл. ком. Ангелов потвърди, че на 6 април лично е връчил награда на представители на сдружение „Организация за закрила на българските граждани“ (ОЗБГ) – ултранационалистическа неправителствена организация, която, съгласно информацията от Интернет страницата ѝ, за краткото си съществуване от средата на 2015 г. досега е реализирала редица дейности с антималцинствена насоченост – против роми, мигранти и мюсюлмани. Представителите на сдружението са наградени от гл. ком. Ангелов, задето на 3 април заедно с екипа на предаването „Ничия земя“, организират демонстративен поход за залавяне на мигранти около с. Близнак и с. Граничар, област Бургас.

На първо място, подобни действия не само не следва да бъдат награждавани, но те са и съставомерни по българския Наказателен кодекс (НК). Налице са данни за принуда по чл. 143 от НК, наказуема с до шест години лишаване от свобода, а така също и за престъпление по чл. 274, ал. 1 от НК, който предвижда лишаване от свобода до една година или пробация за лице, което самоволно извърши действие, което спада в кръга на службата на длъжностно лице.

На второ място, изявеното желание на гл. ком. Ангелов за сътрудничество с подобни групи и конкретно тази в бъдеще делигитимира държавността. Това е така, тъй като принуда може да използва само легитимно избраната власт и то в строго определени в законови норми случаи, при спазването на редица гаранции за правата на задържаните. Главният комисар очевидно няма никакво самоуважение, щом по такъв начин абдикира от вменените му задължения и допуска разюздани групи, като конкретната в случая, да вземат правовия ред на абордаж, като дори имплицитно им предлага сътрудничество за това. Що за управници са тези, които допускат и дори насърчават такова обсебване на техни законови правомощия?

В този смисъл бихме искали да припомним, че в началото на март БХК подаде сигнал до прокуратурата относно сходно поведение от страна на лицето Господин („Динко“) Вълев от гр. Ямбол, в който обосновахме криминалния характер на подобни действия. Вълев бе популяризиран от друга водеща медия – телевизия „Би Ти Ви“, заради това, че от август 2015 г. до днес е извършил поне три „акции“ по задържане на пресичащи границата чужденци. Сигнала на БХК доведе до образуване на проверка по случая от страна на прокуратурата, която продължава.

На трето място, както в предаването и медийните съобщения на ОЗБГ, така и в реториката на гл. ком. Ангелов в телевизионното студио, преминаващите границата мигранти бяха представени като всякога извършители на престъпление. Нито един държавник досега, в това число и Вие, госпожо министър, не направи ясно публично изявление подчертаващо, че пресичането на българската граница, за да се ползва човек от правото на убежище съгласно Конституцията, не е наказуемо, съгласно българския Наказателен кодекс (чл. 279, ал. 5). Напротив, в лицето на гл. ком. Ангелов стигмата на престъпното беше мълчаливо утвърдена и почетно наградена от ръководената от Вас институция. В негово лице вчера видяхме една безпрецедентна солидаризация на МВР с извършването на такива самоволни действия, мотивирани главно от ксенофобия и ислямофобия.

България при управлението на Борисов и Цацаров показва потенциал да се превърне в люлка на балкански фашизъм от типа, който доведе до създаването на Хагския трибунал за бивша Югославия. Нашата държава, проядена отвътре от невежеството на популист-силоваци с манталитет на телохранители на диктатор, изпадна в самонизвержението си дотам, че да култивира престъпни виджиланте групи. Вместо да кърпи своя дрипав, плачевен правен ред, в който върховенството на правото се мярка само като утопия, държавата се зае официално да спонсорира насилници със социопатски тенденции – битови фашизоиди, и да институционализира субкултура на линч и нечовешко отнасяне с хора, търсещи убежище от война, съпътствана от масово изтребление на цивилни. А прокуратура няма. Героите на този ден ще си минат по реда, както и ние, гражданите – техни жертви, но поколенията ни за много десетилетия ще са заложници на това унизително, рушащо представата за общество настояще.

Предвид всичко това, следва да преустановите практиката на публично легитимиране на подобни виджиланте групи, а решението за награждаването на конкретната група в случая – да отмените и в бъдеще да не допускате подобно поощряване и институционално солидаризиране с такива инициативи. Във всички подобни случаи, в които полицията установи такова поведение, тя следва надлежно да сезира прокуратурата с оглед упражняване на правомощията на последната“.

 Още по темата можете да прочетете тук.