Как да се избавим от пестицидите

Те не  напразно са с такова плашещо име: пестицидите са опасни за хората. И най-лесният начин да проникнат в  организма ни –  е чрез пресните плодове и зеленчуци. Това обаче може да се  предотврати. Пестицидите са токсични вещества, които се използват за защита на културите от вредители, плевели, гъби и гризачи.

Те се справят добре със своята задача, но това е много опасно за здравето на хората. Според западни  изследвания, тези вещества имат  отрицателно въздействие върху функционирането на мозъка, млечните жлези, белия дроб, бъбреците, панкреаса, простатата и могат да предизвикат  рак на стомаха. В медицинската практика се съобщава за много случаи, когато  пестицидите са били причинители на хронични заболявания с неврологичен и дерматологичен характер, увеличавали са риска от болестта на Паркинсон, а децата развиват епилепсия и левкемия.

За да се сдобиете с доза от тези токсичните вещества, не е задължително да сте на полето по време на пръскането им: пестициди има в  повечето плодове и зеленчуци, закупени от магазина. Установено е, че най-често се срещат пестициди в ягоди, ябълки, нектарини, праскови, грозде, чушки, спанак, целина, домати, краставици и грах. Продуктите, съдържащи по-малко от тези  токсични вещества са: ананас, грейпфрут, авокадо, папая, киви, манго, пъпеш, зеле, аспержи, патладжани, лук, царевица, карфиол. За да почистите зеленчуците и плодовете от пестициди, можете да използвате нашите съвети.

Съвет 1: Обилно измивайте с течаща вода

След разпръскване, по-голямата част от пестицидите полепват по стъблата и листата на растенията. За да премахнете вредните токсини, зеленчуците и плодовете  преди ядене трябва да ги измиете  с топла течаща вода. Това трябва да се прави много усърдно, защото пестицидите са слабо разтворими във вода.

 Съвет 2: Подсушете

След измиване на плодовете и зеленчуците, ги избършете хубаво. Това ще помогне да се отстранят остатъците от вредните вещества. Най-добре това става с  хартиена кърпа, тъй като има вероятност от повторно прехвърляне на пестициди към други храни. Хартиените кърпи са идеални за ягоди, круши, ябълки и череши. Зеленчуците и плодовете с по-дебели обвивки  (пъпеши, кореноплодни), избършете със суха кърпа, изработена от плътен материал.

Съвет 3: Отстранете външния слой

За да се намали вероятността от попадане в организма на  пестициди,  преди ядене премахнете от плодовете или зеленчуците най-горния им слой. Тази процедура трябва да се прилага при картофи, цвекло, моркови и други кореноплодни. Този метод е ефективен и за обработени с  восък и парафин продукти (например, ябълки), защото  пестицидите остават под защитния филм.

В маруля или зеле без съжаления премахнете листата, които са във външния слой. В тях  пестицидите са много повече, отколкото във вътрешните листа.

Съвет 4: Топлинна обработка

Най-ефективният метод за избавяне от токсичните вещества в плодовете и зеленчуците е  термичната обработка. Това помага да се намали количеството на пестицидите, но в същото време може да унищожи и полезните  компоненти в свежия продукт. С цел да се запазят витамините, придържайте се към тези прости правила:
– поставяйте зеленчуците само в кипяща вода;
–  в супата ги поставяйте в такaва последователност, така че те да се сварят по едно и също време;
– ако е възможно приготвяйте плодове и зеленчуци на пара или на скара. Можете да почистите листовите зеленчуци и салати от вредните вещества, ги накиснете за известно време в топлата вода.

Съвет 5: Използвайте домашно приготвени почистващи препарати

Например  отлично почиства от пестицидите разтвор на вода с малко оцет. Всичко, което трябва – накисвате плода или зеленчука в разтвора в продължение на 1-2 минути. След това изплакнете добре продукта под течаща вода и подсушете с хартиена кърпа.