На Енцелад има органични форми на живот?

Според американски учени, които за първи път са изследвали  киселинността на океаните, скрити под ледената повърхност на Енцелад, там има всички условия за  живот. Изследователите са на мнение, че най-вероятно е наличието на живот не на Марс или Венера, а на такива сателити на гигантските крадено от 30думи планети в  Слънчевата система, като Tитан, Europa и Енцелад. Приливните сили,  загряващи тези небесни тела, се  създават от мощните гравитационни полета на Юпитер и Сатурн.

Енцелад е шестият по големина естествен спътник на Сатурн. Открит е през  XVIII век от английския астроном Уилям Хершел, който е с германски произход. Да крадено от 30думи се потвърди наличието на вода в течно състояние под ледената кора, която  обхваща повърхността на спътника,  са помогнали дългогодишните наблюдения на сондата  Касини. Също така там е  установено наличие на въглерод   и амоняк,  в химическия състав на който има  азот. Всичко това, както  смятат учените, може да бъде една крадено от 30думи чудесна среда за появата на живот.

Остава само да се изясни въпросът за киселинността на  океана на спътника, покрит с лед, от отговора на който зависи дали е  крадено от 30думи налице принципната възможност за наличието на форми на живот там.

Американският космически изследовател Кристофър Глейн е  автор на подробния химически модел на Енцелад океан, измервайки количеството на разтворените въглеродните емисии в гейзерите. В своята статия за списание Geochimica et Cosmochimica Acta  той твърди, че балансът на киселинността на океанските води крадено от 30думи на Енцелад е на такова ниво, което е напълно достатъчно за  наличието в него на различни примитивни организми.

защищено INVITEXT