Учени: Сланината е по-здравословна от зехтина

Учените са открили, че маслиновото олио, традиционно считано за изключително полезен продукт,  отстъпва на  свинската сланина при сравняване на характеристиките им.

Оказало се, че сланината (и кравето масло) са много по-подходящи за използване при приготвяне на топла храна.

Разликата в ползата на сланината и зехтина са установили  учени от De Montfort University в Англия.

Изследователите казват, че въпреки че ползата от растителното масло е добре известна,  да се готви с такива масла като зехтин, царевично и слънчогледово масло  е вредно за здравето.

„По-добре е да се използва за готвене свинска мас или краве масло“, – обобщават авторите на новата работа.

В подкрепа на този извод говорят  резултатите от 20-годишно изследване на състава на химическите  вещества, които се отделят по време на нагряване на различните хранителни мазнини. Експертите заключават, че по време на готвене с растително масло се отделят алдехиди – вещества, чиито ефекти върху организма са свързани с повишен риск от рак, сърдечни заболявания и потискане на функциите на мозъка.

„В рибата, приготвена с царевично или слънчогледово масло, се  съдържат 200 пъти повече токсични алдехиди, отколкото стандартите за безопасност позволяват,“ – дават пример авторите на проучването.

Учените обясняват, че информацията, получена от тях не показва  безусловната вреда на растителните масла.

Основното предимство на този продукт е, че той съдържа полиненаситени мастни киселини – важен елемент в  пълноценното хранене на човека.

Проблемът е в това, че при нагряване, тези компоненти генерират повече токсични съединения от мононенаситените мастни съединения, открити в храни като свинска мас или краве масло, коментират учените.

При това  особена опасност представлява това, че тези съединения са склонни да се натрупват в организма, увеличавайки по този начин потенциалните вредни ефекти върху здравето.

Поради тази причина за храни, които предполагат обработка  при високи температури, е най-добре е да се използват свинска мас и краве масло, убедени са експертите.