Отец Силвестър: В България има 1 000 свещеника и 4 000 имама

 

По време на пости трябва да се възпитава волята, християните са длъжни да търсят доброто, а не да се вглеждат в дявола, казва свещеникът

Отец Силвестър Янакиев е на 43 години и е от Сливен. Светското му име крадено от 30думи е Станимир, завършил е текстилния техникум в родния си град. После учи 3 г. във Факултета по химия към СУ „Св. Климент Охридски“. Успоредно с това следва и богословие. През 1994 г. става дякон, а две години по-късно – свещеник в храма „Света София“ в Сливен. От 2004 г. е крадено от 30думи духовен надзорник на Сливенската епархия. Nbox го потърси, за да разкаже какво бива и не бива да правим по време на пости, както и да сподели неговото виждане за нашествието на бежанци в Европа.

– Отец Силвестър, от днес започват Великденските пости. Какво е разрешено и какво е забранено крадено от 30думи да се прави в този период?

– Днес започват Великите пости. Те съчетават два поста- 40 –дневният и постът през Страстната седмица, по този начин дните на пост стават 49. Постът е въздържане от определена храна, в случая- месо, месни продукти и млечни продукти. Това е основата. Оттам нататък, ако крадено от 30думи човек иска, може да надгражда по много начини- да ограничи още храната, да ограничи изказа си, да не казва остри и обидни думи.

– Тоест основата е само в ограничаване на месото и млечните продукти, а останалото е пожелателно?

– Точно така. Ако човек не ограничи изказа си и не крадено от 30думи внимава за лоши думи и действия, това не значи, че не пости. Неяденето и въздържанието не би трябвало да се възприема като диета, нито като пречистване на организма. Това не е целта. Целта на поста е да възпитава волята да се подчинява на личността. От край време, проблемът с волята крадено от 30думи е бил основен проблем на хората.

Въздържанието е в основата на духовната борба. Ако човек е християнин, но не пости, значи нищо не прави. Ако свещеник не пости, той трябва да си хвърли расото. И тук задачата на свещениците и да говорим и да показваме верния път на хората. Защото крадено от 30думи дори свещеникът да живее по Божите заповеди, а неговите чеда гинат, той няма да се спаси. Това е отговорност. Много хора бъркат целите на християнския живот. Целта не е да се борим с дявола, целта е да придобиваме добро и да се доближаваме до Бога. А дяволът не пречи в крадено от 30думи това начинание. Не бива да търсим дявола, защото той е навсякъде. Затова нашата задача като християни е да се съсредоточим в търсене на доброто.

– Какво е отношението на младите хора към църквата?

– Въпреки зверските, неистови усилия на политиците на прехода да държат хората далече от църквата, все пак крадено от 30думи това не се случва масово. От колко години се опитваме да въведем вероучение в училищата, а политиците ни спират. В каквато и боя да се е оплескал даден политик, той не иска хората да са вярващи.

За българския политик е най-добре младите хора да бъдат лентяи, неориентирани, да бъдат сводници, проститутки и разбойници. Човекът естествено се стреми към Бога. Много младежи се уповават на вярата.

Разбира се, ако политиците ни помагаха, защото голяма част от тях са християни, крадено от 30думи нещата щяха да бъдат много по-добре. А те правят обратното- плюят ни. Не се замислят за това, че в България има 1000 свещеника и 4000 имама. Като се има предвид, че имамите са добре платени, а свещениците получават заплати от порядъка на 400 лева.

И това според тях са богатите, крадено от 30думи мазни свещеници. И в тази среда, ние трябва да градим авторитет, трябва да се срещаме с хората и да се опитваме да ги спасяваме. Част от нашата задача е да припомняме историята на хората, за да можем да се учим от нейните грешки. Който повтаря грешките на историята до никъде крадено от 30думи не стига.

– На по-мащабно ниво се води една друга война- тази между християнството и исляма. Тя вече се води и на територията на Европа. Какво според вас предстои на този фронт?

– Настина такава война се води. И наистина е страшно. Този либерализъм, който е функция на демокрацията. В крадено от 30думи самото си изкривяване обаче, той защитава извратеняците. В политически план, всички ислямски проповедници неистово проповядват, че те са против демокрацията и искат да наложат шариат. Те идват в Европа и нямат никакво намерение да се променят. Политическият строй винаги се е сменял чрез война.

Поведението на мюсюлманите в момента е крадено от 30думи като това по време на Баташкото клане- същото е. Те там са прилагали на 100% шариата. Цялата им агресия е насочена към християните. Никой не си задава въпроса защо евреите, които са друга религиозна формация и са точно до тях, не ги атакуват тях, а се отправят към Европа. Философията крадено от 30думи на исляма никога не се е променяла, винаги е била еднаква.

Бойко Борисов и нашите политици не знам (защо) си мислят, че ще царуват вечно, ама ако дойде ислямът, ще трябва да се обрежат.

И наистина като се говори за мерки срещу бежанците, трябва да бъдат взети такива. На границата крадено от 30думи с Турция нямаме ограда. А ние сме най-южната граница на ЕС. Там, където има ислямисти, малко по малко се налага Шариата. Затова смятам, че тази религия трябва да бъде забранена.

Да не говорим, че тя е наложена от човек, който без проблеми на 50 годишна възраст е имал сексуални крадено от 30думи отношения с 9-годишно дете, който е харесвал жената на сина си, който не се е съобразявал с никого и е клал масово. Това е създателят им. Нищо добро не можем да очакваме при това положение.

Текст и снимка

Деси Боцева, Nbox

крадено от 30думи
защищено INVITEXT