Нашият дом- галактиката Млечен път – умира

Всичко си има начало и край, както живите същества се раждат и умират, така и космическите простори имат  същата съдба – Млечния път  умира и това се потвърждава от изследвания на астрофизици. Нашата галактика е  престанала да расте,  достигайки своя пик  и бързо върви към своята гибел.

Екип астрофизици от Франция и Съединените щати са стигнали до заключението, че Млечният път бавно умира. 10 милиарда години, това е възрастта на нашата галактика и вече  2 милиарда старее. Скоростта на образуване на нови звезди е паднала десет пъти,  в сравнение с времената на просперитет.

И въпреки , че има всичко необходимо за растежа и, такъв  няма. Астрономите са забелязали необичайна  динамиката на „взаимоотношения“ между тънкия и дебелия диск на галактиката. Според тях, липсата на „раждаeмост“ на нови звезди, води до деградация и упадък с неизбежен път към изчезване и смърт.

Разбира се, това едва ли ще се случи утре или след 10 години, но тенденцията указва на обща космически принципи. Да се ​​надяваме, че когато настъпи часът  X за нашата цивилизация, по това време тя няма да  се самоунищожи, а  ще разполага с необходимата технология, за да търси и да намери нов дом.