България днес се намира в късния стадий на разруха от ГЕРБ

След свое заседание ръководството на БЗНС декларира.
“Революцията ГЕРБ” така и не се състоя. Демокрацията не просперира, а мизерията обезсмисля свободата като ценност в живота на хората. При тази ситуация най-естествено е доверието към управляващите да се срива. Днес общественият договор между нацията и властта явно е нарушен.
Когато ГЕРБ спечели вота на хората, демокрацията беше ценна с това, че тя беше механизмът за промяна на нещата, които не се харесваха – корупцията, търговията с влияние, очевидните несправедливости и липсата на политическа чистоплътност на управлявалата тройна коалиция. Тогава наказателният вот избра ГЕРБ да възвърне чувството за справедливост сред хората.
Точно това ГЕРБ не успя да постигне до този момент и няма никакъв шанс да е вече носител на обществен оптимизъм. Нарушаването на обществения договор, което хората схващат като поредната голяма политическа лъжа в управлението, ги отчайва и отвращава днес от властта.

Според БЗНС , за над 50% от българите да избират между БСП и ГЕРБ е

ужасяваща, немислима алтернатива

Главният секретар на БЗНС, Николай Ненчев заяви пред членове и симпатизанти: “Хората не харесват управлението на тройната коалиция, но категорично не харесват и ГЕРБ. За хората с демократични нагласи това че не харесват БСП и партньори, изобщо вече не означава, че подкрепят ГЕРБ. Така беше преди три години и половина.

Тогава масово българите наказаха тройната коалиция , но днес, в края на 2012г., отношението към ГЕРБ е отношение на разочарование от несправилата се с проблемите власт. ГЕРБ е образът на поредната власт, която излъга хората, че ще е справедлива, морална и почтена спрямо интересите на обикновения човек – човекът, който сега ще трябва да преживее зимата – с високи сметки и подигравателно ниски доходи.

И ако ГЕРБ имат хиляди оправдания защо не са успели, то вече няма кой да приеме оправданието им като извинение. Нарастващата бедност и отчаянието на хората се приемат като безсилие и провал на управлението на ГЕРБ. Те се наричат отличници по финансова дисциплина, но в реалността виждаме една свита икономика в която „няма място за дупка на колана на хората, за да се свие още повече“. Виждаме разрастваща се мизерия, живот под социалния минимум.

Икономико-социалната система е изхвърлила милиони граждани. Те са изключени и не участват в системите на здравеопазване и пенсионно осигуряване, а доверието в съдебната система след герберската подкрепа за съдия Марковска стана нещо като мръсен социален виц.
Разбира се, безспорен е фактът, че и БСП и ГЕРБ имат изградена клиентела. Тя е добре развита, обслужвана и обгрижвана. Тези хора

имат интерес да запазят статуквото

и ще хвърлят много ресурс, за да съхранят битката само в полето между БСП и ГЕРБ. Но извън тази клиентела има милиони хора, които не виждат себе си в дилемата БСП или ГЕРБ.“ допълни Ненчев
От БЗНС считат, че поведението на ГЕРБ е недалновидно, а стратегиите им са направо унищожителни. За няколкото години, в които има ресурсите на властта, ГЕРБ успя да: подчини напълно РЗС, да разцепи и обезсили “Атака” и най-последното – да разбие Синята коалиция . В резултат на този си пъклен план, ГЕРБ не привлече техните електорати, напротив – загуби съществена част от подкрепата си и засили позициите на БСП, и претенциите й към бъдещото управление. Горчивият факт е, че ГЕРБ удари демократите, не създаде партньорски отношения с никоя формация, а наля вода в мелниците на уж най-големите си врагове – БСП и ДПС.

След понесените удари от ГЕРБ някакво странно вцепенение е обзело демократичните формации. Сякаш не протича ясна мисъл и няма воля за действие. Страхът от ГЕРБ ли е толкова силен или усещането за собствено безсилие надделява? Страхът при всички положения е лош съветник, а стратегията: всяка от демократичните партии да се търгува и спазарява поотделно най-много да доведе до подхвърлянето на някоя почетна длъжност или до уреждане на някой роднина във властта. Но не това е очакването на земеделците и другите хора с демократична ценностна система.

Социалистите се надигат с ново самочувствие на европейци и се държат като единствената народолюбива опозиция в страната. Кунева дерзае с острота в критиките си към ГЕРБ като най-безкористния демократ, а ДПС стяга редиците си и разширява електората си в чужбина. Националистите се обединяват, феноменът Яне вече си е намерил нов господар и е в стихията си.
БЗНС е обезпокоен, че автентичните демократи в България не реализират достатъчно активно възможностите си за консолидиране на политическа общност, която да разруши статуквото БСП – ГЕРБ и съпридружните им организации. БЗНС вижда предизвикателството на новото време пред старите демократични формации именно в събирането на общите им ценности в името и каузата на обществения просперитет. Обратното поведение е безотговорно към хората, които няма на кой да доверят гласа си, а този процент граждани е изключително висок. Безотговорно е към хората, които ще се опълчат на статуквото да тласкаме вота им към крайни партии или формации-еднодневки на съмнителни бизнесмени.
БЗНС с отговорността на вековна политическа организация заявява ,че единствената обществено-политическа алтернатива на статуквото е –

демократична консолидация на доказаните политически формации

Ако това не се случи, то в залеза си ГЕРБ ще доведат до разруха – ценностна, социална, политическа и икономическа.
БЗНС заявява: Демократите са на ход и те трябва да поведат общественото недоволство от властта. В тежки времена шумен успех на победители не може да има, но тогава идва ред на силната воля за спасение на държавата.

http://www.bzns.bg/?p=1328