DT: Боевете около Алепо ще доведат до въоръжен конфликт между Русия и НАТО

Трагедията около Алепо e  пряка заплаха за европейската сигурност, което повишава риска от пряк конфликт между НАТО и Русия, пише Daily Telegraph.

Обикновено за  най-уязвими за нахлуване от страна на  Русия  се смятат  Балтийските страни, които са в НАТО. Но не трябва да се забравя, крадено от 30думи че Турция  също е член на НАТО. Ако президентът Ердоган вкара в  Сирия свои войски – както той отдавна обещава – има много голяма вероятност Русия да отговори на това с въздушни удари.

Журналистът от Daily Telegraph Дейвид Блеър предполага, че   следващата стъпка на Турция ще бъде разполагането на военна крадено от 30думи авиация за да защити своите сухопътни войски. След това тя ще свали няколко МиГ-ове, и Русия веднага ще нанесе удар по въздушна база в  Турция, за да си отмъсти.

крадено от 30думи

След това Ердоган със сигурност ще каже, че Турция е била подложена на агресия от Русия и ще поиска помощ от съюзниците в съответствие с член пети на Северноатлантическия договор, който гласи:
„въоръжено нападение срещу една или повече страни“ от НАТО „ще се разглежда като нападение срещу тях като крадено от 30думи цяло. “

В този случай НАТО трябва да започне да воюва с Русия, или да постави  под въпрос колективния договор за сигурност, заключава Дейвид Блеър.

Снимка: Reuters

 
telegraph.co.uk

крадено от 30думи
защищено INVITEXT