Забравената история: Храмът-кладенец при село Гърло

За храм-кладенеца до село Гърло в Пернишко научих от планинския водач Станой Арабаджиев, който се опитва да пробуди интереса към забравени български старини. За да влезем, се наложи да разчистим бурната растителност, в която се губеше. Смята се, че това е храм на шумерския бог крадено от 30думи Енки. Открит е през 1971 г. от археоложката Димитрина Митова-Джонова, която го датира към XIV-XIII в. пр. Хр.

Тя свързва градежа с древната строителна традиция на културата „нураги“ на остров Сардиния, където са открити десетки подобни съоръжения. Храмът е уникален за България. Реставриран е през 1972 г. Подготвян е да крадено от 30думи бъде обявен за обект на ЮНЕСКО, след което е забравен. Извън Сардиния друг такъв е открит и в Крим. Храмът до с. Гърло е вкопан на около 15 метра в стръмен скалист склон на Завалската планина. Стълбище води до подземен храм с отвор в тавана и кладенец. Още за обекта крадено от 30думи научаваме от един от изследователите му доц. Любомир Цонев:

6f8535eecb4aa5c513f411a80627ab9a

Храмът-кладенец при село Гърло и подобно съоръжение в Сардиния

Нашият храм-кладенец е интересен и с това, че има твърде малко общо с традиционните тракийски подмогилни храмове, които са по-късни – от VI-IV век пр. Хр. Те са по-модерно направени от крадено от 30думи добре одялани квадри. Отделните блокове се снаждат с железни скоби, заливани с олово срещу ръждата. Някои тракийски гробници имат стенописи. Храм-кладенецът при с. Гърло е по-примитивен. Строен е от отцепени каменни блокове без особена обработка с т. нар. техника на суха зидария.

Входът към храма е клиновиден, което, както посочва крадено от 30думи доц. Цонев, е в духа на тракийската традиция и цели да издържи под напора на разположените отгоре камъни. Каква е теорията на Джонова за появата на подобно съоръжение на наша територия?  ac9a22a82d33beb94b512b56e0ef1f2a

Според Джонова, корените на този тип архитектура са в Месопотамия. XV века преди Христа там е имало, крадено от 30думи от една страна, достатъчно добра религиозна система, а от друга – сравнително напреднало производство на бронз, който по онова време бил скъп метал. Тъй като свойствата на бронза се подобряват чрез добавянето на други метали, производителите са търсели находища на цветни метали, които да правят бронза по-удобен за работа.

крадено от 30думи

В търсене на находища, според Джонова, една голяма група от населението на Месопотамия е мигрирала. След като известно време се е задържала в района на Ливан, Сирия и Израел, крадено от 30думи тя вероятн оили е заобиколила Черно море от север и е направила съоръжението в Крим, или е пресякла Босфора и е дошла на Балканите.

Може би мигрантите са намерили там цветни метали, които обаче са били малко. След като са постояли известно време там и са построили храм-кладенеца, са продължили крадено от 30думи на Запад, стигнали са до остров Сардиния, който се оказал изключително богат на всякакви цветни метали и са се установили там.

Какво е било предназначението на съоръжението при Гърло? Някои смятат, че е изпълнявало функцията на слънчев календар. Доц. Цонев обаче има друга теория:

 Смятам, че това не е някаква крадено от 30думи точна обсерватория, защото по ония времена тук не е имало толкова развито общество, което да се нуждае от точен календар.

Хората са се ориентирали по природните белези. Моята представа е, че това е бил маркер за най-късия ден. Имаме хълм със стръмен склон, по който Джонова е преброила 9 извора. крадено от 30думи Ако хората от онова време са искали вода, те биха предпочели най-долното място, където тя е почти на повърхността. Те обаче са избрали да изкопаят най-дълбокия кладенец, при това в скала. През лятото целият склон се огрява от слънцето, но през зимата – само горната му част.

Предполагам, че те крадено от 30думи са търсели онова място на склона, което е огрявано от слънцето през зимата и същевременно има вода. Стълбата към помещението долу е ориентирана на юг. Затова второто ми предположение беше, че те са търсели не просто зимното слънце, а кулминацията на зимното слънце. И трето, ако строителите искат да постигнат крадено от 30думи комбинация от зимното слънце по пладне и водата астрономически точно, коридорът трябваше да е точно на юг, с азимут 180°.

Но коридорът е леко отместен на изток – азимутът е 170°. Когато реконструирах хоризонта с контура на хълмовете в района, се оказа, че ако кладенецът има коридор точно на юг, крадено от 30думи слънцето ще се скрива зад хълма и няма да може да прониква. Затова строителите са отклонили коридора леко на изток, което позволява слънцето да влезе в помещението долу почти по пладне.

За хората от онова време изглежда е било важно съчетанието на слънцето в най-късия ден от годината и водата. крадено от 30думи Според религиите от онова време водата, слънцето, въздухът и земята, в която се намира храмът, са четирите елемента на живота. Освен това след най-късия ден денят започва да расте. В старите религии това се свързва с жизнетворческата дейност. Вероятно на 25 или 22 декември някакви жреци са чакали в това крадено от 30думи съоръжение момента, в който слънцето е влизало по пладне и са чели молитви, свързващи слънчевата светлина с водата.

Снимки: Wikipedia

Автор: Миглена Иванова – БНР.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT