Очаква ли ни бунт на маймуните?

Британски учени са загрижени от  експериментите, които  техни колеги от целия свят провеждат върху животни. По време на експериментите изследователи трансплантират на нашите по-малки братя, особено маймуни, човешки тъкани и гени. Това, от своя страна, може да доведе до опасно подобряване на интелекта  на животните: крадено от 30думи те ще се сдобият с разум като нашия, и дори ще могат да говорят!

Във връзка с това, учените настояват да се разработят нови етични и правни норми, уреждащи този вид експерименти. „Ние трябва да поставим  този въпрос пред обществеността преди да се случи  нещо непоправимо“, – казва генетикът от крадено от 30думи университета в Кеймбридж, професор Мартин Боброу.

Британската академия на  учените – медици също се притеснява от този въпрос като  съобщи, че броят на експериментите, в които човешки гени и тъкани се трансплантират на  животни, непрекъснато се увеличава. Така например  през миналата година са направени повече от един  милион  експерименти, при  крадено от 30думи които на мишки и риби е    трансплантирана човешка ДНК.

По-рано учени от Шанхай вградиха  човешки клетки в  яйцеклетки на зайци, а  американците създадоха  животно, което е 85% овца, и 15% – човек! Външно това не се забелязва: главата, тялото, краката и опашката са  същите като тези на обикновената овца, но крадено от 30думи е  с човешка кръв.

* * *
Всички тези лабораторни мутанти, наречени от учените „химери“ – като гръцкото митично същество с глава на лъв, тяло на коза и опашка на змия, са  нужни на изследователите, както казват те, за създаване на нови лекарства срещу  рак, хепатит, инсулт, болестта на Алцхаймер крадено от 30думи и други заболявания, и също така и  за да се разбере най-накрая, каква е ролята на отделните гени в развитието на организма.

Учените смятат, че колкото повече прилича на човек  животното, толкова по-подходяща ще бъде за научен модел за тестване на лекарства. Привлекателна е и възможността  да се отглеждат и  крадено от 30думи „резервни части“ за трансплантации в човешкото тяло.

Организаторите на такива експерименти не виждат в тях  някакви етични или юридически проблеми, с което не са съгласни професор Боброу и крадено от 30думи неговите сътрудници. Според учените,  в Обединеното кралство трябва да се създаде нова организация, която да контролира този вид експерименти, тъй като създаването на химери предизвиква  редица въпроси.

Що за  нова човекообразна  комбинация се получава в крайна сметка, за какви цели  е допустимо да се използва, и за какви  не? И крадено от 30думи на какъв етап тази комбинация трябва да се разглежда като човек?

Нещо повече –  някои експерименти с животни трябва да бъдат напълно забранени, казва Боброу. Например, трябва да има забрана за трансплантация на човешки стволови клетки в мозъка на примати, тъй като това може да доведе до очовечаване на  маймуните.

крадено от 30думи

Тези  изследвания могат да се превърнат катастрофа за  самите хора, така че те трябва да се спрат, добавя професор Томас Болдуин-  философ от университета в Йорк.

* * *
В момента изследвания с  шимпанзета, например, са незаконни в Обединеното кралство. Но те  са разрешени в много други страни, включително в крадено от 30думи Съединените щати, и британски учени участват в тези експерименти.

Болдуин и колегите му са подготвили доклад, който  прилича на сценария на новия американски филм „Въстанието на планетата на маймуните“. В него  всичко започва с това,   че учените в търсенето на лек за болестта на Алцхаймер създават нова порода маймуни с крадено от 30думи човешки тип интелигентност.

„Има опасения,  че ако се добавят много човешки мозъчни клетки в мозъка на примати, те ще се превърнат в  същества,  имащи способности, които са характерни само за човека, например, речта, или ще бъдат  в състояние да манипулират и да общуват нас“, – предупреди Болдуин на пресконференция в крадено от 30думи Лондон.

защищено INVITEXT