Депопулацията започна: Вирусът Зика ще върне човечеството с 2 милиона години назад

Епидемията от вируса Зика, която сега обхваща  Южна Америка, заплашва да промени  човешкия геном по  цялата планета.

Според учените, генетичните мутации, причинени от смъртоносния патоген, може да се окажат  безвъзвратно „вградени“ в човешката ДНК, и ужасяващите  мозъчни деформации ще започнат да се предават от  поколение на поколение. В резултат, вместо  напредък  и развитие,  човечеството ще започне да регресира  в резултат на постепенното намаляване на обема на мозъка.

До такова заключение са стигнали биолози, водени от имунолога професор Едуард Стил от австралийския  университет CY O’Connor ERADE Village Foundation.

Според доклада на експертите в списание Astrobiology and Outreach, вирусът Зика може да предизвика „драматичен регрес  в  човешката еволюция“,  пише  Express.

Известно е, че еволюцията за никъде не бърза, а  мутациите се вграждат в популациите само при  благоприятни условия.

Ето защо  попадането  на вирусната ДНК в човешкия геном няма да може да се види веднага, но това неминуемо ще доведе до появата на хора в бъдеще „с мозъци с малък размер и намалена интелигентност“, казва Стил.

„Въпреки факта, че вирусът  продължава да действа  само на ембриони, може да се очаква дългосрочното му  въздействие върху човечеството“, – казва професорът.

Въпреки че са ясни основните начини на предаване на вируса – ухапване от комари,  вече са идентифицирани и случаи на предаване на болестта от човек на човек, което  показва, че вирусът се развива бързо и е в състояние да се разпространява и без насекомите.

Учените отбелязват, че скоро вирусът Зика, подобно на спин, ще бъде в състояние да се интегрира в човешкия геном, и да „се разпространява като горски пожар“.

Професорът не изключва възможността, че честите случаи на микроцефалия – намаляване на размера на мозъка при децата, родени от майки, заразени с вируса по време на бременност – са  човешка намеса във вируса.

„Вирусът, както изглежда, е бил наскоро генетично модифициран, за да предизвика ръст на заболяванията“ – казва ученият.

Както посочва Стил,  за последните 500 хиляди – 2 милиона години,  размерът на човешкия мозък се е удвоил.

Ако не се спре вируса, той ще бъде в  състояние да „задейства обратния процес.“ Това означава, че бъдещите поколения могат да пострадат от нелечими дефекти на мозъка, дори ако сегашната епидемия в крайна сметка бъде спряна.

„Епидемията Зика, ако не бъде бързо блокирана, може в крайна сметка върне часовника на човечеството назад с два милиона години и да предизвика  регрес в човешката еволюция,“ – казва авторът на изследването.

В момента ваксина или лекарство срещу болестта няма и докато учени разработват ваксина срещу „новия Ебола“ звучат призиви за унищожаване на всички комари. Това, според учените, не е вариант, тъй като може да  доведе до ужасни последици за околната среда: изчезването на цели екосистеми….

Едва ли е случайна и сегашната епидемия с вируса, която се появява малко преди олимпиадата, на която ще се съберат милиони хора от цял свят и после, вече заразени, ще се върнат по домовете си…