Путин подготвя за свой приемник бившия си бодигард

Засега генералът   управлява Тулска област

Заместник-министърът на отбраната Алексей Дюмин  (43 години) наскоро стана губернатор на  Тулска област, и на този фон в медиите внезапно се появи информация за неговите качества.

Преди това той е работил като бодигард на Путин и доверен съветник, а също е бил и вратар в личния  хокеен клуб на президента.

По думите на един коментатор, основната задача Дюмин  е била „деликатно, без вулгарност,  редовно да пропуска шайбите на начинаещия хокеист Владимир“.

Но той беше този, който ръководи тайната операция за извеждането от   Украйна на сваления президент Виктор Янукович и доставката му в Русия, когато Киев бе обхванат от прозападната революция през 2014 г.

През същата година, както се оказва, Дюмин ръководи и специалните операции на руската армия, изиграли важна роля в анексията на Крим.

Путин го удостоява със званието Герой на Русия за смелостта, той е произведен в  чин генерал и е поставен на поста  заместник-командващ на сухопътните войски.

След това, преди два месеца, Дюмин е назначен за заместник-министър на отбраната при Сергей Шойгу,  близък съратник на Путин.

Неочакваното назначение на Дюмин за ръководител на администрацията на област Тула, регион, по-голям  по площ от Уелс, беше оценено като желание на Путин да му позволи да натрупа опит в политиката в провинцията преди следващия му  бърз възход.

Опитният журналист Сергей Доренко, главен редактор на „Говори Москва“ , счита, че Владимир Путин подготвя Алексей Дюмин за негов приемник.

Сергей Доренко, който е коментатор на Кремъл, но не намерил взаимно разбирателство с Путин и отказал  да работи за него, смята, че без съмнение той залага на Дюмин.

Той го поставя над другите двама възможни кандидати за следващ президент на Русия – премиера Дмитрий Медведев (50 години) –  президент от 2008 до 2012, и Андрей Воробьов (45), ръководител на администрацията на  Московска област.

Политическият блогър Антон Орех, авторът на хокейния комантар, заяви, че Путин очевидно напълно се доверява на Дюмин, и въпреки възхода на бившия бодигард  припомня историята на любимия кон на Калигула, който става сенатор.

Той отбелязва, че е логично да се доверява на вътрешния си кръг.

Един аспект в  кариерата на Дюмин е забележителен: той винаги е бил близо до Путин.

В момента Кремъл  публично практически не говори за приемник на президента. Но 63-годишният Путин скоро ще трябва да реши дали да се кандидатира  на изборите през 2018 г., или да предаде  поста на доверен човек.

Експерти смятат, че Путин ще участва в изборите, ще спечели, но след това ще подаде оставка предсрочно.

Алексей Дюмина признава, че едва в  сряда е научил за новия етап в мълниеносното си  кариера.

Според него това предложение е направено неочаквано, и той не е очаквал това.

Алексей Дюмин отдавна е приближен на Владимир Путин, и е пътувал с него в личния му автомобил като политически съветник.