Чешкият конституционен съд: Ваксинациите са право на избор

Свободата на избор по съвест може да е основателна  причина родителите да отказват задължителни ваксинации на децата си, обяви чешкият Конституционен съд . Новината бе съобщена от  Радио Прага.  Решението засяга родители, които  са отказвали ваксиниране на децата си заради  възможни здравословни усложнения.

Според чешкото законодателство  досега откази  от ваксинации е можело да се правят само  по религиозни причини. А  всеки,  отказал извън това ваксинация на детето си със задължителните ваксини, е рискувал глоба до 10 000 крони.  Но някои родители обаче са били категорични, че  ваксините представляват риск за имунната система на децата им и са отказвали ваксините въпреки заплахата от глоба.

В мотивите си конституционният съдия Лудвик Даниел е обявил, че  в подобни изключителни случаи държавата може до отмени финансовото наказание, добавяйки че винаги е необходима преценка от  страна силата на убежденията на родителите,  а от друга страна –на  социалното въздействие от техните решения. Той също така подчертава, че простото съмнение в ефикасността на ваксините не е достатъчна причина.

Зузана Кандиглиота, защитник на засегнатите семейства приветства идеята:

„Най-накрая доближаваме страните от Западна Европа, където ваксинацията в повечето случаи е доброволна. Тя е задължителна за децата в Чешка Република, но това не значи, че може да се извършва против волята на родителите под заплахата от глоба или неприемане на децата им в детска градина. Промяната е, че родителите вече могат законно да възразят на основание на тяхната съвест. Има случаи например, когато децата не са напълно здрави, но родителите нямат официално медицинско противопоказание или имат предишен лош опит със странични ефекти с друго дете.“

В отговор на заявлението говорителят на Министерството на здравеопазването Щепанка Чехова каза, че Министерството уважава решението на Съда, но настоява системата за ваксиниране да остане непроменена.

Чешките деца трябва да приемат серия от задължителни ваксини. Най-спорна сред тях е шесткомпонентната, която е станала причина за заведеното дело, довело до решението на Конституционния съд за промяна.

http://defactolegal.bg