Джордж Фридман: ЕС ще изчезне от политическия процес

ЕС е толкова безпомощен, че той дори не може да вземе решение за собственото  си разпускане, така че неговото съществуване или отсъствие няма да развълнува никого, казва Джордж Фридман.

САЩ вече отписаха ЕС от сметките, точно както и самите страни- членки на обединението. И вече на  препоръките на ЕС никой не отдава особено значение, като  скоро той ще бъде забравен от всички, заяви основателят на Stratfor, Джордж Фридман в интервю за портала Euractiv.

Според анализатора, мисията на ЕС се е провалила и е малко вероятно да се потърси алтернатива. Провалът на европейската интеграция ясно се отрази в  кризата с миграцията, тъй като страните не са в състояние  да се споразумеят дори помежду си и да намерят обща стратегия за справяне с проблема.

Това се случва главно защото ЕС вече няма авторитет и политическа тежест сред страните-членки.

„Бъдещето на Европейския съюз повдига много въпроси. Сега той не може да вземе някакво  важно решение, и нещо повече – по този начин той няма да бъде в състояние да вземе решение и за  собственото си разпускане“ – счита  Джордж Фридман.

Най-вероятно с ЕС ще се случи точно това, което се забелязва днес: всички европейски страни скоро ще престанат да му  обръщат внимание, подчертава  анализаторът.

„Институциите в Европа приличат на музеи: те все още са на разположение за посещение и продължават да функционират, но не играят никаква съществена роля,“ – каза той.

Независимо от факта, че ЕС е малко вероятно да бъде ликвидиран, той по всяка вероятност напълно ще напусне  политическия процес и скоро ще бъде  забравен, заключава Фридман.