Бавария отново заплаши Меркел със съд заради бежанците

Министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер за пореден път заяви, че възнамерява да подаде иск във  Федералния конституционен съд (ФКС), ако  германският канцлер Ангела Меркел не намали притока на бежанци и  не  затвори границата за  нелегални мигранти.

„В следващите две седмици в писмен вид ще излезем с призив към правителството да възстанови действието на правилата на на границите“ – посочи той днес пред  седмичника „Шпигел“.

„Ако правителството не направи това, то правителството на федералната провинция няма да има друг избор, освен да заведе дело във ФКС“, – каза политикът.

В Германия през 2015 г. са пристигнали  около 1,1 милиона бежанци, и  повечето от тях са настанени в  Бавария. Зеехофер многократно призова Меркел да  въведе лимит за приема на имигранти, но канцлерът  отказва да го направи.

По-рано тази седмица, бившият съдия във ФКС Удо ди Фабио изрази експертно становище, в което признава, че Берлин нарушава закона, пускайки в страната неограничен брой бежанци. Той заключава, че в светлината на тази ситуация, би било законно да се затворят границите и да се ограничи броя на имигрантите.