Свине и овце с човешки органи ще се отглеждат във Великобритания

Правителството на Великобритания предвижда следващата седмица да разреши да се отглеждат човешки органи в телата на други животни – свине и овце, пише The Telegraph.

За тази цел Научният комитет по животните към британското вътрешно министерство тази седмица планира публикуването на първото ръководство за използването на химери (животни с човешки органи).

Комитетът възнамерява да покаже перспективността и безопасността на отгледаните в телата на други животни човешки органи. Според учените, това ще реши проблема с недостига на донорски органи (сърце, бъбреци и черен дроб).

За отглеждането на човешки органи за най-перспективни животни се считат свинете и овцете. Учените отбелязват, че новите органи няма да се отхвърлят тъй като за тяхното отглеждане ще бъдат използвани стволови клетки на човека, който се нуждае от трансплантация.

Съгласно британското законодателство, близки на починалия могат да забранят използването на неговите органи за трансплантация, дори и ако той предварително е разрешил. Освен това, както отбелязва изданието, сега лекарите се сблъскват с увеличаването на броя на некачествените органи за трансплантация. Експертите отдават това на застаряващото население и нарастването на броя на хората с наднормено тегло.

Експерименти с химери вече се правят в САЩ (без трансплантация на човешки органи) за изследователски цели.

„Ние можем да направим животно без сърце. Създали сме свине без скелетно- мускулни тъкани и кръвоносните съдове „, – заяви Даниел Хари, кардиолог от Минесота.