Каракачанов: Давутоглу е идеологът на неосманизма, който е държавна политика на Турция

Декларация от името на парламентарната група на Патриотичния фронт изчете от трибуната в Народното събрание лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Повод за декларацията бе посещението на турския министър-председател Ахмет Давутоглу в България преди дни.

Нямаше трезви анализи за посещението. Давутоглу не е обикновен министър-председател на Турция. Той е идеологът на неосманизма, който е държавна политика на Турция през последните 11 години. Затова и не виждам основание за фанфарите и възхвалите, които получи той при посещението си у нас, каза Каракачанов.

Той обясни, че у нас са се намерили хора, които представят „Стратегическа дълбочина“ като блестящ научен труд на Давутоглу. Това е идеологическа програма, не е просто книга. Приета е като програма на управляващата партия в Турция. На база тази програма Турция води външната си политика, посочи той.

В турските училища учениците ползват помагала с карти, на които е Турция е приобщила чужди територии, включително и български. Така се следва програмата на неоосманизма на турския министър-председател – човекът, на когото мнозина преди дни ръкопляскаха, каза лидерът на ВМРО.

Турия няма трайни приятели, а има трайни неоосманистки интереси, заяви Каракачанов и даде пример за отношенията ѝ със САЩ, Сирия, Израел и Русия.

След случая със сваления от Турция руски самолет и изостряне на напрежението между двете държави руските туристи ще спрат да посещават Турция, каза той и призова българското правителство да преосмисли визовата политика спрямо гражданите на Молдова, Беларус, Русия.

Става дума за 4 млн. туристи, които да получават бързо, а ако не и безплатно визи, за да се насочи потокът към България, обясни Каракачанов. Той е категоричен, че родният туризъм може да бъде подпомогнат много сериозно, ако се облекчи визовият режим.

Лидерът на ВМРО пресметна, че това би донесло 500-600 млн. евро на българската туристическа промишленост.

Каракачанов посочи, че управлението на страната трябва да реагира бързо на промените, за да има развитие на българската икономика и производство. За да има пари за здравеопазване, за социални дейност.

Той апелира към правителството да не пропуска тези шансове.

Красимир Каракачанов говори и относно изказванията, че България щяла да ускорява процеса по присъединяване на Турция към Европейския съюз. Турция няма намерение да влиза в ЕС – политиката ѝ е насочена не към евроатлантическите ценности, не бъдете наивни, заяви той.

По думите му Турция държи на своя територия два милиона нелегални имигранти не от благородство, а като инструмент за натиск над Европа. Целта е придобиване на облаги от ЕС. Ако в Европа преобладават наивните чиновници с неадекватна политика, то България е длъжна да бъде много по-прагматична и национално отговорна, каза Каракачанов и запита „Трябва ли да чакаме някой от Брюксел да ни каже каква да бъде разумната българска политика? Отговорът е не“.

В заключение лидерът на ВМРО припомни, че по настояване на Патриотичния фронт в програмата за управление на настоящото правителство е заложено, че ако бъде поставен въпросът за членство на Турция в ЕС, то българската позиция да се реши чрез национален референдум.

Каракачанов напомни и категоричната позиция на ВМРО и ПФ, че са твърдо против каквито и да било отстъпки спрямо Турция за членство в ЕС.

Също твърдо против сме квотите за разпределение на мигранти, каза още той и заяви, че не българите трябва да плащат „сметката“, а тези, които предизвикаха проблемите в Близкия Изток, които доведоха до вълната имигранти.

Накрая Каракачанов пожела на българското правителство повече енергичност. Посочи и основни приоритети, които трябва да залегнат в работата му – енергетиката, справяне с битовата престъпност и мудната администрация.

България не е само на тези, които управляват, тя е на всички български граждани, каза в заключение лидерът на ВМРО.

Видео от изказването на Каракачанов тук >>> https://youtu.be/c-CYDKYbemo