Истински бунт избухна в Холандия срещу мигрантите

В холандския град Geldermalsen настъпиха масови безредици,  след  като градската управа обяви, че се  създава нов център, където ще се настаняват мигранти.

Протестиращите чупеха полицейските бариери и замерваха полицаите с  бомбички.
1
Преговорите за изграждането на центъра се състояха в сградата на градския съвет, но бяха прекъснати поради активността на протестиращите, които се опитаха да влязат в сградата.

Както се съобщава в официалния акаунт на полицията на града в „Туитър“,  арестувани са няколко активисти. Не се съобщава за пострадали.

2Полицаи стреляха предупредително във въздуха.

Министърът на сигурността и правосъдието на Холандия Клаас Дийхоф заяви,  че  протестиращите са пресекли линията на позволеното.

„Намирането на подслон за мигрантите поставя нашето  общество  пред трудни въпроси, но има предел, когато става дума за изразяване на мнения“ – заяви министърът, говорейки по холандската телевизия.

„Вие се намирате зад пределите на допустимото, когато по време на дискусията  започнете да крещите и да се бунтувате“ – каза той.

Очаква се, че на срещата на върха на европейските лидери в четвъртък въпроса за  мигрантите ще заеме  централно място.

Кметът на града Миранда де Врийс заяви, че никой от бунтовниците не е пострадал, но случилото се много я е огорчило.

На събрание в  Geldermalsen е  повдигнат въпроса за създаване на център за настаняване на 1500 мигранти, които са подали молба за убежище.

Около 2000 граждани взеха участие в протестите, при население  27 хиляди души. Този град е разположен на 27 км от Утрехт.
3
Местната полиция  арестува няколко човека.

Заедно с Германия и Швеция, Холандия е една  от най-привлекателните страни за мигрантите в рамките на Европейския съюз.

През ноември правителството съобщи, че общият брой на мигрантите, които са пристигнали в Холандия, към края на 2016 г. ще възлезе на 58 хиляди души.

Властите бързат да  адаптират старите затвори, правителствени сгради и спортни съоръжения, за да настанят  нарастващия брой мигранти.

По материал на Би Би Си.