John Pilger: Либералните демокрации на Запада станаха фашистки

Всички тирани се стремят към световно господство …

Така например, в Турция Ердоган анулира свободата на словото, насърчава ислямския фундаментализъм, и – според мнозина – се опитва да възстанови Османската империя.

В Япония, Aбе също отхвърли свободата на словото, съживи милитаристичния дух, и – според някои коментатори – „Страната на изгряващото слънце изгрява отново.“

Много други политически лидери от цял ​​свят изграждат  авторитарните режими , потискат свободата и премахват правовите гаранции.

Защо фашизмът се надигна?

Високоуважаваният британски журналист John Pilger счита, че либералните демокрации на Запада са станали фашистки.

Западът до голяма степен диктува японската политика, подкрепяйки Япония като противотежест на нарастващата мощ на Китай.

По същия начин НАТО подкрепя Турция за възпиране на Русия.

По същия начина Западът позволява засилване на авторитаризма в тези две страни. Наистина, Съединените щати има богат опит в провеждането на експанзионистична политика сред неговите протежета в други страни.

По същия начин Съединените щати създадоха марионетъчна армия за борба със Съветите.

Може би Западът прави нещо подобно с Ердоган и Абе … поощрявайки тяхната жажда за власт, за да може след това да ги насъска срещу  Русия и Китай.

Впрочем  всичко това отдавна е известно. В крайна сметка Съединените щати и Запада отдавна поддържата авторитарните режими в Саудитска Арабия и други страни в името на политическата целесъобразност (да получават  много петрол).

Но разликата от  миналото сега е в това- че за първи път от края на Втората световна война – САЩ започват да губят  своята имперска сила.

Ето защо такива диктатори като Ердоган, Абе  и други в галерията, искат да се възползват от вакуума за да разширят своята власт.

Това е този вид негодници, които мечтаят за миналата слава на загинали  империи от миналото … дали е Османската или императорска Япония, или други.

По материали на: washingtonsblog.com