Посланието на Путин: За Турция, аллах и корупцията

Руският президент Владимир Путин се обърна към  Федералното събрание с ежегодното си послание. Ето някои цитати от речта на Путин, които са най-интересните.

За тероризма

„Заплахата от тероризма се разраства.  Все още не са  решените проблемите в  Афганистан.  Ситуацията в страната е тревожна и не вдъхват оптимизъм, а в последно време достатъчно благополучни,  между другото, страни от Близкия Изток и Северна Африка – Ирак, Либия, Сирия – са се превърнали в зона на хаос и анархия, които заплашват света.

И ние знаем защо това се е случило. Знаем, кой поиска  да смени нежеланите режими, грубо налагайки своите правила. В резултат какво? Забъркаха каша, разрушиха държавността, насъскаха  хората един срещу друг и след това просто, както казваме в Русия, си измиха ръцете, като отвориха пътя за радикали, екстремисти и терористи „.

 За Турция и Аллах

„Ние знаем, например, кой  в Турция пълни  джобовете си и дава  пари на терористите, които продават краден петрол от  Сирия. Именно с тези пари бандитите вербуват  наемници, купуват оръжия, организират нечовешки  терористични актове срещу нашите граждани и срещу гражданите на Франция, Ливан, Мали и други страни. Ние също така не забравяме, че именно в  Турция се криеха и получавах морална, материална подкрепа бунтовниците, които безчинстваха в  Северен Кавказ през 90-те и 2000-те години. Сега също ги виждаме там.

Междувременно турският народ е  добър, трудолюбив и талантливи. В Турция ние имаме много дългогодишни и надеждни приятели. И аз ще  подчертая:  те трябва да знаят, че ние не поставяме знак за равенство между тях и част от днешния елит, който е пряко отговорен за смъртта на нашите военни в Сирия. “

„Навярно само аллах знае,  защо те направиха това. И, както изглежда, аллах е  решил да накаже управляващата клика в Турция, лишавайки в от разум и разсъдък.“

За корупцията

„Днес  държавни служители, съдии, служители на правоприлагащите органи, депутати на всички нива трябва да представят декларация за приходите и разходите си, за наличие на собственост и активи, включително и чуждестранни.

Сега ще подлежи на оповестяване и информацията за договорите и търговете, които държавни и общински служители планират да подпишат с фирми на техните роднини, приятели и близки лица. Ситуация, в която има признаци на лични интереси, конфликт на интереси, веднага попада в зоната на контрол и внимание на съответните пазители на закона. И, разбира се, на гражданското общество. „