Руски военни обвиниха Ердоган и неговото семейство в сделки с ИД (обзор)

Турция е основен купувач на петрол от екстремистката група „ислямска държава“, заявиха представители на Министерството на отбраната и Генералния щаб на руската  армия на брифинг в Москва.

Според руските военни, в търговията с ИД е  замесен лично президентът  Реджеп Тайип Ердоган и неговото семейство.

Както крадено от 30думи заяви представителят  на Генералния щаб Александър Рудской, бунтовниците от Ислямска държава разполагат  с 8500 камиона, с които превозват около 200 000 барела петрол на ден по три маршрута. В същото време, според Рудской, цистерните свободно преминават границата между Турция и Сирия в няколко пункта.

Печалбата на джихадистите от търговията с крадено от 30думи енергоресурси,  според руското министерство на отбраната,  се оценява на $ 2 милиарда на година.

russia_turkey_oil_briefing_624x351На брифинга представители на Министерството на отбраната  показаха карти, доказващи, според тях, търговията между Турция и ИД

„На снимката, направена на 13 ноември в района на село Aзас,  по магистралата, свързваща Турция и Сирия, ясно  се крадено от 30думи наблюдава струпване на автомобили, превозващи петролни продукти“, – заяви на брифинга  Рудской, показвайки снимка на колоната от камиони.

„Основният потребител на откраднатия от законните собственици – Сирия и Ирак – петрол,  е Турция . Според наличните данните,  в тази престъпна дейност е въвлечено  най-висшето политическо ръководство на страната – президентът крадено от 30думи Ердоган и неговото семейство“, – каза друг участник в брифинга, заместник- министърът на отбраната на Русия Анатолий Антоно.

„Знаем стойността на думите на Ердоган […] Няма да подадат крадено от 30думи оставка лидерите, особено г-н Ердоган, и нищо няма да  признаят, дори ако лицата им ще бъдат намазани с откраднат  нефт“ – каза Антонов.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че решението на Турция да свали руския Су-24 е продиктувано  от желанието да се обезопасят каналите за  доставките на контрабанден петрол крадено от 30думи от териториите, контролирани от групата „Ислямска държава“.

151202134618_maps_624x351_ministryofdefence_nocredit
В квадрат „А“ от турската страна могат да се видят повече от 240  бензиновоза и тежкотоварни камиони. В квадрат  „Б“ на сирийска територия – 46 бензиновози и товарни автомобили, чакащи да преминат границата, твърдят от министерството.

Русия и преди е обвинявала Турция, крадено от 30думи че тя купува петрол от екстремистите. Анкара последователно отрича обвиненията.

Така, в отговор на думите на Путин турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще напусне поста си, ако се появят доказателства, че Турция купува петрол от IG екстремисти. “ Ние не сме толкова нечестни да купуваме  петрол от терористи.  крадено от 30думи Ако се докаже, че ние сме правили това, напускам креслото си.  Ако има някакви доказателства, нека да ги представят да ги видим“ – добави той.

Във вторник говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия няма да разкрива данни за търговията с нефт между Турция и джихадистите.

„Основното нещо крадено от 30думи – е да има информация и да се използва  в работата, която е съсредоточена основно не за доказване на нещо, а  в борбата срещу тероризма. Тази информация се използва в борбата срещу тероризма.“ – каза Песков.

По материал на Би Би Си

защищено INVITEXT