Руски военни обвиниха Ердоган и неговото семейство в сделки с ИД (обзор)

Турция е основен купувач на петрол от екстремистката група „ислямска държава“, заявиха представители на Министерството на отбраната и Генералния щаб на руската  армия на брифинг в Москва.

Според руските военни, в търговията с ИД е  замесен лично президентът  Реджеп Тайип Ердоган и неговото семейство.

Както заяви представителят  на Генералния щаб Александър Рудской, бунтовниците от Ислямска държава разполагат  с 8500 камиона, с които превозват около 200 000 барела петрол на ден по три маршрута. В същото време, според Рудской, цистерните свободно преминават границата между Турция и Сирия в няколко пункта.

Печалбата на джихадистите от търговията с енергоресурси,  според руското министерство на отбраната,  се оценява на $ 2 милиарда на година.

russia_turkey_oil_briefing_624x351На брифинга представители на Министерството на отбраната  показаха карти, доказващи, според тях, търговията между Турция и ИД

„На снимката, направена на 13 ноември в района на село Aзас,  по магистралата, свързваща Турция и Сирия, ясно  се наблюдава струпване на автомобили, превозващи петролни продукти“, – заяви на брифинга  Рудской, показвайки снимка на колоната от камиони.

„Основният потребител на откраднатия от законните собственици – Сирия и Ирак – петрол,  е Турция . Според наличните данните,  в тази престъпна дейност е въвлечено  най-висшето политическо ръководство на страната – президентът Ердоган и неговото семейство“, – каза друг участник в брифинга, заместник- министърът на отбраната на Русия Анатолий Антоно.

„Знаем стойността на думите на Ердоган […] Няма да подадат оставка лидерите, особено г-н Ердоган, и нищо няма да  признаят, дори ако лицата им ще бъдат намазани с откраднат  нефт“ – каза Антонов.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че решението на Турция да свали руския Су-24 е продиктувано  от желанието да се обезопасят каналите за  доставките на контрабанден петрол от териториите, контролирани от групата „Ислямска държава“.

151202134618_maps_624x351_ministryofdefence_nocredit
В квадрат „А“ от турската страна могат да се видят повече от 240  бензиновоза и тежкотоварни камиони. В квадрат  „Б“ на сирийска територия – 46 бензиновози и товарни автомобили, чакащи да преминат границата, твърдят от министерството.

Русия и преди е обвинявала Турция, че тя купува петрол от екстремистите. Анкара последователно отрича обвиненията.

Така, в отговор на думите на Путин турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще напусне поста си, ако се появят доказателства, че Турция купува петрол от IG екстремисти. “ Ние не сме толкова нечестни да купуваме  петрол от терористи.  Ако се докаже, че ние сме правили това, напускам креслото си.  Ако има някакви доказателства, нека да ги представят да ги видим“ – добави той.

Във вторник говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия няма да разкрива данни за търговията с нефт между Турция и джихадистите.

„Основното нещо – е да има информация и да се използва  в работата, която е съсредоточена основно не за доказване на нещо, а  в борбата срещу тероризма. Тази информация се използва в борбата срещу тероризма.“ – каза Песков.

По материал на Би Би Си