Винетки: Национален протест блокира страната

Недоволни от новите цени на винетките ще излязат на шествия в над 20 града

Национален протест срещу поскъпването на винетките ще се проведе в страната. В София протестиращите ще се съберат в 13.30 часа пред крадено от 30думи Народното събрание. Шествието ще се отправи към Орлов мост, където протестиращите ще блокират движението. Предвидено е и автошествие по бул. „Цариградско шосе”. Хиляди граждани са заявили участие в протеста, организиран в социалните мрежи.

Протестни действия ще се проведат и в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, крадено от 30думи Плевен, Сливен, Разград, Добрич, Самоков, Казанлък, Враца, Дупница, Панагюрище, Видин, Берковица, Благоевград, Белоградчик и Габрово. Недоволството на протестиращите е предизвикано от решението на правителството да вдигне с 30 лева на цената за годишния винетен стикер за леки автомобили. Промяната влиза в сила от 10 декември тази година, а от 1 крадено от 30думи януари годишната винетка ще струва 97 лева, вместо 67 лева, колкото е в момента.

Месечната и седмичната цена на стикерите се увеличават с 5 лева съответно на 30 крадено от 30думи и 15 лева. Годишните винетки за 2015 г. остават валидни до 31 януари 2016 година. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Регионалният министър крадено от 30думи Лиляна Павлова и началникът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров мотивираха увеличението с необходимостта от повече пари за поддръжка на пътищата. Очаква се след актуализирането на цените, Агенция Пътна инфраструктура да събере със 73.5 милиона лева повече през следващата година. Според шофьорите обаче е абсурдно винетката в България да струва крадено от 30думи повече от тези в западните държави, където пътищата са в много по-добро състояние.

http://nbox.bg/bulgaria/item/14239-natzionalen-protest-blokira-stranata.html

 

защищено INVITEXT