Сакскобургготски, министър Танев и БАН аплодират новия османизъм!?

ВМРО пита кому беше нужно министърът на образованието да представя в разточителна и хвалебствена реч книгата на турския премиер Давутоглу „Стратегическа дълбочина“. На тържествено заседание в БАН чест към въпросната книга оказаха още Симеон Сакскобугготски, както и председателят на БАН акад. Воденичаров, който отскоро е и кандидат за президент.

Излишно е дори да се отбелязва, че челни места в залата бяха заели Лютви Местан и колегата му по служба, турският посланик Гьокче.

ВМРО припомня, че Ахмет Давутоглу е идеолог на доктрината на новия османизъм, който търси турска хегемония в някогашните отомански предели. Преди да стане премиер, а преди това и външен министър, Давутоглу беше известен в дипломатическите среди преди всичко с визията си за сливане на ислямизъм и политика.

По-късно Давутоглу се прочу с поредица от изказвания, идеализиращи османското минало от България до Босна и Херцеговина. Книгата е писана именно в периода на „научната“ кариера на проф. Давутоглу в разни ислямски университети.

Заради всичко това неговата дейност е по-скоро националистическа доктрина на съвременна Турция, а не толкова научен принос. И българският министър на образованието, както и бившият министър-председател Сакскобургготски би трябвало добре да знаят това. Още по-добре трябва да го знаят в БАН.

Въпросният БАН само преди седмици удостои т.нар. вселенски патриарх Вартоломей с високо отличие, а сега чества книгата на Давутоглу. Въобще, намирисва на връщане към добрата стара Османска империя: кланяме се на падишаха и на гръцкия патриарх.

Според ВМРО превеждането на „Стратегическата дълбочина“ на български език е полезно. Но последното, което се полага на тази книга е държавна и научна почест. Любопитното е и, че представянето на книгата се случва един ден след като Турция свали руски самолет и Давутоглу ясно си призна, че лично е издал заповед за това.

В спора между Турция и Русия всеки има своите аргументи, но все по-ясно става, че Турция е силно разтревожена за съдбата на „Ислямска държава“. Със свалянето на руския боен самолет Турция се опитва да осуети и създаването на общ фронт срещу терористичната организация. Значи е повече от ясно, че България има защо да се тревожи от Турция и от проводниците на идеологията ù в страната ни.

ВМРО – Българско национално движение