58% от руснаците са „За“ изключване на Интернет

По-голямата част от руснаците – 58% –  подкрепят  пълното спирането на интернет в страната в случай на заплаха за нацията или възможността за масови протести.

Такива данни се съдържат в доклада „Какво желае обществото: стремеж на  руснаците да се контролира интернет“, въз основа на проучване, изготвено Центъра  изследване на общественото мнение (ВЦИОМ)  и Центъра за изследване на глобалните комуникации в Университета на Пенсилвания (САЩ), съобщава  ТАСС.

Според проучването, 49% от руснаците подкрепят цензурата в  интернет, а само 11% от анкетираните смятат, че това не е необходимо. За цензурата в интернет се изказват  57% от руснаците, които не  използват мрежата, както и 43% от редовните потребители.

Проучването е установило, че 40% от анкетираните считат, че е необходимо частично да се регулира съдържанието в интернет. Става дума за  регулирането на чужди сайтове, включително и медиите, материали, които предизвикват етническа или расова омраза, както и материали, които са защитени с авторско право.

Идеята, че държавата трябва да цензурира или да блокира порно сайтове с хомосексуална съдържание, подкрепят  59% от анкетираните.