Възмутени мюсюлмани отмениха прожекция на филм в Глазгоу

Многонационална Европа става и все по-мултирелигиозна, което заедно с политиката на толерантност редовно води до сериозни конфликти. Поредният скандал на религиозна почва стана в Шотландия.

Местно кино реши да отмени планирана прожекция на филм от 1977 г., след като получи стотици жалби от възмутени мюсюлмани. В резултат управлението на киното си навлече гнева на останалата част от местните жители. Интересното е, че едни от първите, които разкритикуваха ръководство на киното станаха самите мюсюлмани от официални организации.

Кино Grosvenor в Глазгоу трябвало да покажe номинирания за „Оскар“ филм на Мустафа Акад „Посланието“, в който се представят пророка Мохамед и зараждането на исляма.

Но властите решили да отменят прожекцията след получаване на анонимна петиция, подписан от 94 човека, някои от които са от Нигерия, Бахрейн и Саудитска Арабия.

Организатори на петицията срещу прожекцията на „Посланието“, която трябваше да е на 15 ноември били обезпокоени от това, че съратниците на Мохамед във филма играят немюсюлмани, както и от наличието на сцени, съдържащи музика и танци.

Това не е първият случай с подобни конфликти, когато представители на една религия не са просто недоволни от мероприятие или сюжет, но искат и забрана. Най-често в Европа оскърбени се оказват мюсюлманите.