Възмутени мюсюлмани отмениха прожекция на филм в Глазгоу

Многонационална Европа става и все по-мултирелигиозна, което заедно с политиката на толерантност редовно води до сериозни конфликти. Поредният скандал на религиозна почва стана в Шотландия.

Местно кино реши да отмени планирана прожекция на филм от 1977 г., след като получи стотици жалби от възмутени мюсюлмани. В резултат управлението на киното крадено от 30думи си навлече гнева на останалата част от местните жители. Интересното е, че едни от първите, които разкритикуваха ръководство на киното станаха самите мюсюлмани от официални организации.

Кино Grosvenor в Глазгоу трябвало да покажe номинирания за „Оскар“ филм на Мустафа Акад „Посланието“, в който се представят пророка Мохамед и зараждането на крадено от 30думи исляма.

Но властите решили да отменят прожекцията след получаване на анонимна петиция, подписан от 94 човека, някои от които са от Нигерия, Бахрейн и Саудитска Арабия.

Организатори на петицията срещу прожекцията на „Посланието“, която трябваше да е на 15 ноември били обезпокоени от това, че съратниците на Мохамед във филма крадено от 30думи играят немюсюлмани, както и от наличието на сцени, съдържащи музика и танци.

Това не е първият случай с подобни конфликти, когато представители на една религия не са просто недоволни от мероприятие или сюжет, но искат и забрана. Най-често в Европа оскърбени се оказват мюсюлманите.

защищено INVITEXT