SETI откри сигнал от извънземни от тайнствената звезда KIC 8462852?

След откриването на мистериозната далечна звезда на име «KIC  8462852″ и огромни изкуствени структури до  повърхността на звездата, астрономи от SETI съобщиха и за първите сигнали на извънземните, получени от мрежата Allen Telescope Array (ATA).

Засега чакаме по-точна информация за това, какъв е този  сигнал. Но от интервю на UniverseToday.com с д-р Джералд Харп от  института SETI е известно, че това е  „странен периодичен сигнал“, и че „въпреки че той може да е с  потенциално естествен произход, има   сериозни основания да се изучи по-внимателно.“

„В допълнение към естественото обяснение, както е подчертал за „Universe Today“ д-р Харп,  трябва да се вземе предвид и съществуването на „далечен разумен  източник. “

Докато ATA обикновено изучава радиочестоти  в  микровълновия диапазон  1-10 GHz (обикновена микровълнова печка генерира вълни с честота  около 2 GHz), астрономите от SETI сканират звездата KIC 8462852 в по-широк  спектър. Въпросът, смятат ли учените, че с тези нови действия са  открили сериозни  извънземни източници на  енергия, Харп отказа да коментира.

Той заяви, че Институтът SETI в момента работи над научна статия за получените сигнали, и се надява да я  публикува в близко бъдеще на  „SETI.org“.