Имат ли руснаците оръжия в космоса?

Всички големи световни сили, участващи в изследването на космоса, следват едно неписано правило: никакво оръжие на орбита. Но напоследък трите водещи космически сили – САЩ, Китай и Русия са обвинявани в пренебрегване на това джентълменско споразумение, и по-специално Русия.

Обвиненията са крадено от 30думи свързани с три руски сателити, които могат да се използват като оръжие, което може да унищожава други сателити. Устройствата очевидно са подозрителни. Русия не ги е регистрирала в ООН, както обикновено правят други страни. Въпреки, че е справедливо да се предположи, че сателитите могат да бъдат крадено от 30думи използвани за целите на разузнаването.

„Те могат да бъдат оборудвани с лазери и експлозиви, – казва за Quartz специалистът по история на космическите изследвания, Анатолий Зак. – Ако те се доближат до определени военни сателити, вероятно могат да им нанесат определена вреда „.

Руските сателити са изстреляни от крадено от 30думи космодрума Плесецк, разположен на около 800 км северно от Москва.

Много страни изстрелват сателити, които могат да маневрират в орбита, но те обикновено се използват за мирни цели, като например проверка и ремонт на други апарати. Но начинът, по който тези руски сателити маневрират, предизвиква особен интерес.

крадено от 30думи

Според щатски експерти „в един момент по време на маневра орбитата на „Бриз-КМ“ е нарушена в резултат на неизвестни смущения, които могат да са резултат от лек сблъсък крадено от 30думи между два космически обекта. Ако имало такова въздействие, то ударът е бил много лек и не е предизвикал отломки. “

Ако сблъскването е било планирано е възможно това да е тест за военни цели. В случай на конфликт Русия ще бъде в състояние да уврежда сателитите крадено от 30думи фатално – и по този начин да прекъсва комуникации, да блокира навигацията и разузнавателните възможности на други страни.

Американският космически кораб X-37B, за първи път изстрелян през 2010 г., е роботизирана совалка, една четвърт от оригиналния и размер. Официално това е научен апарат, предназначен за провеждане на крадено от 30думи научни експерименти в орбита. Независимо от това, X-37B има достатъчна маневреност за да се приближи до друг космически кораб. Китайският SY-7, който стартира през 2013 г. е също толкова подозрителен: той има манипулатор, който може буквално да разбива други сателити.

http://www.defenseone.com/threats/2015/10/does-russia-have-war-bots-space/123033/

защищено INVITEXT