БНТ наложи цензура върху клип на ВМРО – насаждал омраза

Българската национална телевизия наложи цензура върху заключителния клип на ВМРО – Българско национално движение. Телевизията отказва да излъчи клипа, защото насаждал омраза и не отговарял на добрите нрави и споразумението за толерантна кампания.

Според БНТ изразът „Ако искате да живеете в град без цигански гета” бил неприемлив и недопустим. Поради тази причина, ако въпросният текст не бъде заличен от клипа, той няма да бъде пуснат.

Друг аргумент, който посочват от БНТ: „Освен това, известно е, че голяма част от ромите смятат за обидно обръщение към тях „цигани”. И двете обстоятелства сочат за противоречие с морала и са недопустими по българския закон и Споразумението между БНТ и политическите партии за отразяването на предизборната кампания.”

Според ВМРО – Българско национално движение това е чиста проява на цензура и намеса в политическите послания на партията. БНТ се изживява като последна инстанция и прилага двойни стандарти спрямо политическите партии.

Кандидатът на ВМРО за кмет на София Ангел Джамбазки определи действията на БНТ като форма на перверзия. Обществената телевизия е стигнала до крайност в т.нар. „политическа коректност“ – до такава крайност, че е готова да погази свободата на словото и политическия плурализъм.

Цензурираният от БНТ клип може да видите тук: