Работещите бедни в България сa все повече

Методологията е обща за всички страни в Европейския съюз – за нас тя се нарича изследване на доходите и условията на живот, което се провежда ежегодно и дава информация, на базата на която се правят оценки за равнището на бедност, за социалното изключване и други показатели

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ професор Васил Цанов от Икономическия институт към БАН, който коментира изследването на Евростат, според което над 40% от българите и румънците са били заплашени от бедност и социално изключване.

Особеното тук е , че данните се отнасят за една година назад, поясни професорът, като подчерта, че последните излезли данни са за 2014 година, но реално се отнасят за 2013 година.

Делът на работещите бедни е някъде между 7-8% през последните осем години, поясни професор Цанов и допълни:

За последната година данните са доста тревожни – техният дял нараства на 9 % и отгоре малко, като причините за това са две. Първо, по отношение на минималната работна заплата, защото тя е пряко свързана с тези хора, които са бедни, а другият фактор, който е много по-важен е, че това са хора, които работят на непълно работно време т.е. на 4 часа на ден или нещо подобно – при тях проблемът е най-съществен и близо 30% от тях са бедни.

Професор Цанов подчерта, че България е с най-високо неравенство по отношение на разслоението по доходи  на населението и обясни, че  за намаляване на диференциацията е необходимо увеличение на минималната работна заплата.