Джон Кери: Вашингтон има морален интерес да спаси Сирия от пълно унищожение

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон е отговорен да се опита да избегне пълно унищожение на Сирия.

Имаме морален интерес да се опитаме да спрем катастрофа, каза още той.

Джон Кери изрази опасенията си по отношение на руската намеса в Сирия.

„Нашите страхове са, че Русия просто поддържа президента Башар Асад“, заяви държавният секретар на САЩ и предупреди, че въздушната кампания на Москва може да „привлече повече екстремисти в борбата“.

Ако Москва е готова да „помогне за намиране на политическо решение, а също за борба срещу „Ислямска държава“, то има вероятност да се предприеме по друг път, убеден е Кери.

Дипломат номер 1 на САЩ ще пътува до Вашингтон в понеделник за консултации с Белия дом преди да се върне в Европа.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви още,  че е важно лидерите на Израел и Палестина да изяснят статута около джамията Ал Акса в Йерусалим и да съгласуват стъпки за намаляване на напрежението, цитиран от световни агенции.

Кери ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Германия и отделно с президента на Палестина Махмуд Абас и йорданския крал Абдула в края на седмицата, за да обсъдят начини за прекратяване на насилието.

През последните дни загинаха повече от 30 палестинци и израелци при палестински атаки заради увеличеното присъствие на евреи около джамията, която е най-свещеното място за мюсюлманите по света извън Саудитска Арабия. Но в същото време евреите го почитат като тяхното свещено място, тъй като на същото място е имало два библейски храма.

Израел заяви много ясно, че не възнамерява да променя статуквото в комплекса с джамията, изтъкна Кери и добави, че и той не очаква промени в статуквото.

Според него Израел има право да се защити срещу палестинските атаки.

Ние не търсим нови промени, не мисля, че Израел и Йордания искат това. Искаме изясняване, поясни топ дипломатът на САЩ.

Той също разкри, че ще проведе среща в Европа със своите колеги от Турция, Саудитска Арабия, Йордания и Русия, за да проучи вариантите за прекратяване на конфликта в Сирия.

Ще се върна до няколко дни и ще се срещна с лидери от Русия, Турция, Саудитска Арабия и Йордания, за да работим за реални варианти, които могат да възобновят политическия процес и да допринесат за политически преход в Сирия, подчерта той на пресконференция в Мадрид.

http://news.ibox.bg/news/id_149108976