ЕС поиска от Сърбия да въведе антируски санкции

Отказът на Белград ще повлияе негативно на отношенията с ЕС

ЕС настоява Сърбия да подкрепи  западните санкции срещу Русия, за да се сближи с организацията, пише blic, позовавайки се на дипломатически източници в Белград.

„За да може в преговорите с ЕС да бъде  отворена глава 31 за  външната политика, правителството в Белград трябва в  много по-голяма степен, отколкото досега,  да координира поведението си с Брюксел. Това, според нашите събеседници,  означава, че Сърбия трябва да подкрепи  европейските санкции срещу Русия“, – съобщи blic, позовавайки се на дипломатически източници.

Глава 31, за която говори източникът, се нарича  „Външна политика, политика за сигурност и отбрана“ и има за цел да хармонизира политиката на страната-  кандидатка в тези области с общата позиция на Европейския съюз, посочва агенцията. Откриването на преговорите по тази глава е планирано за следващата година.

„Отказът на Белград да се присъедини към санкциите ще бъде критикуван в доклада за напредъка на Сърбия по пътя към ЕС, който Европейската комисия ще публикува през този месец“, пише още „Блиц“.

През юли тази година посланикът на Сърбия в Русия Славенко  Терзич каза, че Сърбия не поддържа антируските санкции и никога няма да  присъедини към тях. Министърът на  външните работи на Сърбия Ивица Дачич, от своя страна, заяви, че влошаването на отношенията с традиционните приятели за „да влезе в ЕС или някъде другаде,“ ще бъде за Сърбия „политическо самоубийство“.