Украйна иска от Русия $ 1 трилион за Крим и Донбас

Премиерът Арсений Яценюк  заяви готовността си да води  юридическа война с Москва.

Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк заяви, че страната му възнамерява да поиска от Русия повече от един трилион долара за анексирания  Крим и  разрушения Донбас, пише Би Би Си.

Украинският премиер отбеляза, че Киев се готви за правна война с Русия. Освен  компенсацията,  предмет  на съдебното  производство може да бъде отказа на Москва да преструктурира дълга на Украйна, който е в размер на $ 3 милиарда.

Яценюк  призова Русия да определи позицията по отношение на преструктуриране на дълга до 29 октомври. Според него, Киев предлага на Москва да преструктурира и частично да отпише този дълг. Други условия, според премиера, Русия няма да получи.

Руските власти вече  отказаха да преструктурират дълга и заявиха, че Украйна трябва да го изплати изцяло. В същото време, други кредитори на Киев се съгласиха на отстъпки,  във връзка с трудната икономическа ситуация в страната.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков потвърди, че позицията на Русия по дълга не се е променила. Той също е изненадан от намерението да се предяви иск за обезщетение.

„Крим – това е  територия на Русия.  Донбас е територия на Украйна И за какъв трилион говорим?“ – заяви той.

Крим  бе  включен  в състава на Русия през март 2014 г. В страната проведоха референдум, на който жителите на  полуострова гласуваха  в полза на отделянето от Украйна и присъединяване към Русия. Киев нарече референдума нелегитимен, а отчуждаване на Крим – анексиране.