Бойни самолети на САЩ и Русия се доближиха опасно над Сирия

Бойни самолети на САЩ и Русия са се доближили в небето над Сирия на разстояние визуален контакт. Разстоянието между самолетите е било само няколко мили, но пилотите са показали професионализъм и продължили полета си без последствия, съобщи говорителят на Пентагона в Багдад, полковник Стив Уорън .

Според Уорън въпросният инцидент е станал на 10 октомври и отново е разкрил необходимостта от разработване на ясни протоколи за безопасност на въздушното движение, като например тези, които са съществували по време на Студената война. Подобни инциденти в небето над Сирия вече е имало и преди, включително с участието на безпилотни летателни апарати, заяви говорителят на Пентагона.

С цел предотвратяване на евентуални конфликти между бойни самолети в сирийското въздушно пространство, САЩ и Русия планират нови консултации за създаването на приемливи за всички страни правила за безопасност, каза Стив Уорън.

В същия ден секретарят по отбраната на САЩ Аштън Картър, говорейки в Бостън каза, че в близко бъдеще се очаква да се подпише споразумение с Русия за протоколите на безопасността на въздушния транспорт във връзка с инцидента. Следващият кръг от преговори по въпроса е на 14 октомври, цитира думите на Картър агенция Reuters.