Дянков: Вместо пари за изтребители, рязко вдигнете учителските заплати

Вместо пари за изтребители, България трябва рязко да увеличи заплатите на учителите, за да постигне напредък в сектора на образованието. Това мнение изрази в интервю за БиТиВи бившият финансов министър в кабинета „Борисов 1″ Симеон Дянков.

Според него дефицитът догодина трябва да е 1 % от БВП, а не 2 %, както предлага финансист номер 1 Владислав Горанов.

Бившият финансов министър е песимист за изхода от арбитража между България и Русия по проекта „Белене“. Той прогнозира, че България ще понесе големи финансови тежести по този „корупционен проект“.

Дянков коментира, че премиерът Бойко Борисов е с твърде добро сърце. „Добряк бих казал“, сподели той. По думите му по някой път Борисов се поддавал на хора, които му се оплакват много и особено, ако го правят постоянно. На премиера му се налагало да слуша повече хора, отколкото му е необходимо.

Симеон Дянков смята, че руският президент Владимир Путин е самозабравил се политик. Той лично не се бил срещал с руския държавен глава, докато беше ректор на частната Руска икономическа школа. Дянков напусна школата преди дни след близо 2 години на ректорския пост. Той приел поканата за Москва, защото смятал, че може да наложи там дясно мислене. Мандатът му обаче съвпаднал с девалвацията на рублата и с кризата в Украйна, което  обрекло намерението му на неуспех.
Относно информации, че стои зад изнасянето на досието „Буда“ и затова е бил разработван от ДАНС, Дянков каза: „Предположението е интересно, но не е вярно“.

Той обяви, че по-скоро се ласкае от написаното. „И това за всички финансови министри би трябвало да е ласка, защото показва, че ние имаме много по-интересен и тайнствен живот. Дейността на финансовите министри е сравнително скучна и еднообразна“, коментира още финансист номер 1 на държавата.

Той е категоричен, че не е виждал досието „Буда“. Спомня си, че някой е изпратил на шега на Бойко Борисов пластмасова голяма статуя на Буда. Дянков пък на шега поискал да вземе „интересната“ статуя и Борисов му отговорил: „Взимай я“. Буда е някъде вкъщи, пошегува се той.

http://news.ibox.bg/news/id_674955264