Палубната авиация на Китай се присъединява към руските въздушни удари в Сирия

Военни и разузнавателни източници на електронното издание на израелския DEBKAfile съобщават, че Китай е уведомил Москва в петък, 2 октомври, че китайски изтребители-бомбардировачи J-15 скоро ще се присъединят към руската въздушната кампания, която започна на 30 септември. Багдад, междувременно, е предложил на Москва да използва негова въздушна база за удари по „Ислямска държава“ пише debka.com.

Бойните самолети J-15 ще излитат от китайския самолетоносача „Ляонин-CV-16“, който се намира край бреговете на Сирия от 26 септември, според данни на DEBKAfile. Първата военната операция на ВВС на Китай в Близкия изток, както и проверката на самолетоносач в реални бойни условия ще се превърне в знаково събитие за Пекин.

В четвъртък вечерта министърът на външните работи на Китай Ван И направи коментар по сирийската криза на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк: „Светът не може да си позволи да стои настрана и да гледа със скръстени ръце, но също така не трябва да се позволява необмислена намеса (в конфликта ). „

Не по-малко значимо събитие се случи, когато иракският премиер Хайдер Ал-Aбади, говорейки в Съединените щати в рамките на програмата PBS NewsHour, каза че ще приветства разполагането на руски войски в Ирак, за да се борят с бунтовниците от ИД в страната му. Като допълнителен мотив той отбеляза, че това също така ще даде на Москва възможност да се справи с 2 500 чеченски ислямисти, които, според него, се борят на страната на ИД в Ирак.

Багдад и Москва подписаха споразумение за използването от руските ВВС на военновъздушната база Ал Taкадума в Хабания, на 74 км западно от Багдад, като междинна точка в руския въздушен коридор за Сирия и като трамплин за нападения срещу позициите на ИД и тяхната инфраструктура в северен  Ирак и Сирия.

Съвместният руско-ирански-сирийски-иракски оперативен център започна работа миналата седмица на базата на иракското министерство на отбраната и военния щаб в Багдад, за координация на руски и ирански превози до Сирия, както и за руските въздушни нападения. Този команден център организира прехвърлянето на ирански и про-ирански шиитски сили в Сирия.

Русия по този начин създаде военен анклав в Ирак, същият като в Сирия, където тя пое контрола над базата в Латакия на западното крайбрежие на страната. В същото време авиобазата Хабания обслужва действащите в Ирак американски войници, чийто брой се оценява на 5 хиляди човека.

http://inserbia.info/today/2015/10/china-to-join-russian-air-strikes-in-syria-russia-gains-iraqi-air-base-report/