Соломон Паси: Путин излъчва сила, Западът е слаб с Обама начело

Путин излъчва сила и присъствие, а Западът не е силен под ръководството на Обама. Това коментира бившият външен министър Соломон Паси коментира пред БНТ. „Трябва да отбележим, че това е първата визита на Путин от 10 години насам в ООН. Той се връща на бял кон. На фона на нерешителния президент Обама, Путин излъчва сила и присъствие. Западът не е силен под ръководството на Обама“, коментира Паси.

Той припомни, че Русия участва в създаването на световния блок БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, като този блок има собствена военна организация.

„БРИКС активно може да се противопостави и конкурира със Запада. Не искаме конфронтация с Русия, а партньорство, ние не можем един без друг“, каза Паси. Той отбеляза, че Русия и Западът имат нужда един от друг.

„Невинните жертви на тази взаимна нужда са Украйна, Грузия, очаквам скоро Молдова. Не трябва да смятаме, че партньорството е една идилия. Ние с Русия имаме много повече общи врагове, отколкото е това, което ни разделя“, смята Паси.

Според него в Сирия Русия преди всичко удря враговете на Асад.

„Сред тях може да има клетки на „Ислямска държава“. Русия иска да изгради сериозно военно присъствие в Сирия. Това ще е военно присъствие в Средиземно море, реализация на отколешната руска имперска мечта да има излаз на Средиземно море. Да контрира присъствието на НАТО в Средиземно море чрез 6-ти американски флот“, обясни Паси.

Бившият външен министър е убеден, че дните на Асад са преброени. „Асад е изключително вреден човек за целия Близък изток, но има международни сили, които го поддържат. Това ще е до време, няма вечни диктатори“, заяви Паси.

Бившият външен министър, който бе един от най-големите радетели на членството ни в НАТО, коментира и актуалната през последните дни тема с охраната на българското въздушно пространство. Той определи дискусиитите за това да отдаваме ли небето си на чужди сили да го пазят като „елеменатaрно-патриотарски спор“.

„Българските самолети също са натовски. НАТО е България, България е НАТО“, заяви Паси. Според него основната идея на военните съюзи е всяка страна да се специализира в нещо. „Не можем да имаме и подводници, и самолети, и танкове, и ракети“, убеден е Паси.

Според него нашите военно-въздушни сили трябва да се преориентират към самолетите F-16. Паси смята, че военният министър Николай Ненчев, чиято оставка бе поискана от БСП и „Атака“, полага максимални усилия, за да ремонтира самолетите МиГ 29 чрез споразумение с Полша.

„Русия сега ще извие ръцете на Полша и нашите ръце. Българската армия с МиГ 29 не може да продължава“, категоричен е Паси.
Той коментира и противопоставянето между САЩ и ЕС, което се появи в различни коментари във връзка с бежанската криза. Паси припомни, че ЕС е създаден след Втората световна война не без помощта на САЩ чрез т.нар. план Маршал и т.н.

„ЕС е креатура на САЩ. Няма никаква логика да конкурираме САЩ и ЕС. САЩ имат интерес да има силна Европа. Нещо повече, САЩ не искаха и разпада на СССР, за да говорят чрез една столица през максимално широко пространство“, заяви Паси.

http://www.blitz.bg/news/article/365402