Бунтовниците и наемниците от Ислямска държава се спасяват с бягство към Европа

Бунтовниците от групировката „Ислямска държава“ (ИД) напуснат районите, намиращи се  под техен контрол в Сирия,  и бягат в Европа след ударитее на руските Военно-космически сили (ВКС). Това бе обявено на 3 октомври от началника на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили, генерал-полковник Андрей Kaртаполов, предаде РИА Новости.

„В редиците им започна паника и  дезертьорство. Около 600 наемници са изоставили своите позиции и се опитват да стигнат до Европа „, – каза генералът, позовавайки се на разузнавателна информация.

Той също така подчерта, че са САЩ уведомени от  Министерството на отбраната, че в зоната на действие на руската авиация „няма никой освен терористите“, пише  ТАСС.

Според него, за началото на въздушни удари на  руската авиация по обекти на ИД е обявено предварително. „Един от първите сутринта на 30 септември от наш представител в Багдад, генерал Кураленко,  е информирал американския  военен аташе в Ирак по сигурността полковник Хади Петро“ – каза Kaртаполов.

Информация за началото на операцията бе съобщена и на  други страни, които водят борба срещу ИД, „не само чрез Министерството на отбраната, но и чрез Министерството на външните работи“, добави генералът.

„По време на тези контакти, ние препоръчахме  да се изведат от региона всички инструктори и съветници, както и тези ценни специалисти, които са подготвяни с парите на  американските данъкоплатци. Ние също така  препоръчваме  да се прекратят полетите  на самолети в района на операциите на нашите самолети, „- каза Kaртапалов.

Руската авиационна група, която включва повече от 50 самолети и хеликоптери, включително Су-24М, Су-25 и Су-34, започнаха нанасянето на прецизни  удари по обекти на ИД  в Сирия на 30-ти септември.

Според ген. Картапалов интензивността на ударите по цели на ИД само ще нараства.