Credit Suisse: Американската армия е най-силната в света

В Швейцария бе публикувана класация за най-силните армии в света. На първо място в класацията е американската армия, руската армия е втора, въоръжените сили на Китай – са трети. Проучването е проведено от научно-изследователския институт на швейцарската финансова група Credit Suisse.

Според изследователите, рейтингът на двадесетте най-силни армии в света, е изготвен въз основа на индекса на военната сила, получен от шест показатели: численост на армията, брой на танкове, самолети, бойни хеликоптери, самолетоносачи и подводници.

Според изследването най-мощните оръжейни системи притежават Съединените щати. Анализаторите са отчитали възможностите на армиите само за водене на война с конвенционални оръжия.

Анализът показва превъзходството на армията на САЩ за водене на конвенционална война в сравнение с най-близките и конкуренти. Следва да се отбележи, че военният арсенал на САЩ включва 13 900 самолета и 920 хеликоптери, 20 самолетоносачи и 72 подводници, като по тези показатели значително изпреварва най-близките си конкуренти.

На свой ред Руската федерация има най-мощните ядрени оръжия, а най-многочислена е армията на Китай.

В челната десетка са още Япония, Индия, Франция, Южна Корея, Италия, Великобритания и Турция, както и Пакистан, Египет, Тайван, Израел, Австралия, Тайланд, Полша, Германия, Индонезия и Канада.