Унгария обвини Берлин в „морален империализъм“

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Германия в  „морален  империализъм“, критикувайки нейните  действия за справяне с миграционна криза в Европа.

Говорейки в регионалния парламент на Бавария, Орбан каза, че всички решения, взети от Германия трябва да се ограничава само до нея.  Други страни, включително Унгария, не трябва да се подчиняват на Берлин.

Както пояснява вестник Sueddeutsch Zeitung, Орбан е предложи свой вариант на решението на миграционната криза. Той предполага създаването на международна служба за граничен контрол в Гърция, чрез която по-голямата част от мигрантите попадат в Европейския съюз.

Освен това унгарският премиер настоява за отделяне на икономическите мигранти от бежанците веднага след пристигането им в ЕС.

Според Орбан реализацията на тези инициативи ще струва на ЕС 3 милиарда евро.

Унгария е сред страните, остро критикуващи решението на властите на ЕС да се настанят в страните – членки 120 хиляди бежанци.

Освен  Унгария недоволство от тази система вече  изразиха Чехия, Румъния и Словакия. Последната обеща да оспори системата за квотите  в съда, пише Би Би Си.

На фона на изказванията на Орбан, България сама е предложила на наша територия да бъде създадена „гореща точка“ за бежанци, каквото и да значи това. Предложението е само българско, като евробюрократите не са искали такова нещо.