FP: Пентагонът се подготвя за война с Русия

Според списание Foreign Policy, за пръв път след края на Студената война армията на САЩ разработва планове за подготовка за война с Русия.

Уважаваното в САЩ издание цитира настоящи и бивши служители на Пентагона, които твърдят, че Министерството на отбраната се връща към отдавна забравени стратегии за война с могъщ противник.

Тези планове се появяват само пет години след като, когато тогавашният министър на отбраната Робърт Гейтс изключи всякаква необходимост за  подготовка  за война с Русия в дългосрочно планиране на отбраната на Пентагона, и 3 месеца след разполагането на тежки оръжия близо до руската граница в Източна Европа.

Дългогодишните съперници от Студената война признаха за засилване на напрежението в отношенията им заради събитията в Украйна през есента на 2014 г., което достигна кулминацията си след руската анексия на Крим според  резултатите от референдума през март. Всяка страна обвинява другата за провокиране на напрежение; Американците обвиняват Русия на агресия срещу съюзниците и по НАТО в Източна Европа, а Русия обвинява  САЩ и НАТО в концентрацията на тежки оръжия до границата.

През февруари САЩ изпрати 12 бойни самолета A-10  Thurderbolt в Германия. През март те изпратиха конвой от тежка бронетехника в шест страни от Източна Европа в знак на солидарност със своите съюзници в НАТО – ход, който се разглежда от Руския като заплаха.

През юни  Ню Йорк Таймс съобщи, че Пентагонът е готов да разположи тежка артилерия и до 5 хиляди американски войници в страните, граничещи с Русия.

През август Ройтерс съобщи за прехвърлянето на неизвестен брой US изстребители F-22 бойци в Европа.

Според Вашингтон пост, Русия обещава да отговори на всяко  струпване на американски сили в граничните райони.

Руският президент Владимир Путин обяви попълването на арсенала с междуконтинентални ядрени ракети с  40 единици, а Асошиейтед прес съобщи, че служители на Пентагона обмислят възможността за доставяне на US ядрени оръжия в Източна Европа.

Неназован „официален сътрудник в министерството на отбраната“ заяви за списанието, че във ведомството се разглежда  „възможността за използване на тактическите ядрени оръжия, което не се случвало в продължение на години.“

Според Федерацията на американските учени, САЩ и Русия имат 7 200 и 7 500 съответно, ядрени бойни глави. Според USA Today, САЩ са похарчили  618.7 милиарда долара за военни разходи през 2014 г. – повече отколкото всички заедно следващи ги  шест страни – докато Русия –  само 84,9 милиарда долара.

Въпреки това, според Foreign Policy, служители на Пентагона са казали, че компютърните симулации не са потвърдили наличието на безспорни предимства на САЩ в конфликт с Русия.

По материали на : http://foreignpolicy.com/2015/09/18/exclusive-the-pentagon-is-preparing-new-war-plans-for-a-baltic-battle-against-russia/#