Иво Инджев обвини Асандж за бежанската криза

Бежанската вълна тръгна от едно антиамериканско събитие. Това нещо го направи Джулиан Асандж, който чрез сайта си Уикилийкс изнесе едни секретни документи. Тунизийците излязоха на улицата, направиха своята Жасминова революция и изгониха президента си. Оттам тръгна и Арабската пролет, каза в предаването „Лице в лице“ по bTV журналистът Иво Инджев.

„Верижната реакция продължи със събитията в Либия, Йемен и накрая се прехвърлиха в Сирия.
Сега едни пропагандатори на Кремъл твърдят, че американците са виновни за кризата. Това не е вярно. Американците какво трябваше да направят – да излязат и да кажат на хората: не, вие няма да протестирате срещу вашите управници-диктатори? Друг е въпросът, че ислямистите после се възползваха от това”, посочи журналистът.

„Много се говори, без никакво доказателство, че САЩ и Европа снабдявали терористите с оръжие. Няма такова нещо като целенасочена американска подкрепа за „Ислямска държава“. За сметка на това руската подкрепа за режима на Башар Асад е документирана от международни наблюдатели”, каза още Иво Инджев и защити българското решение руски хуманитарни самолети да не преминават българското въздушно пространство. „Нашата позиция трябва да е като на НАТО”, подчерта той.