Виктор Орбан: Унгария ще връща бежанците обратно

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му вече ще връща обратно нелегалните бежанци.

„Те трябва да се върнат там, откъдето са дошли. Тези хора идват при нас не от горещите точки, а  от лагерите на територията на страните, съседни на Сирия. Там те са били в безопасност,“ – каза Орбан в интервю за Bild, публикувано в събота, 12 септември.

Унгарският премиер изрази мнение, че много мигранти идват в Европа не в търсене на безопасност, а  в преследването на един живот, който ще бъде по-добър, отколкото в бежанските лагери. „Те искат да живеят като германци, като шведи.  В личен план аз мога да  разбера това.  Но ние трябва да помним, че основно право на по-добър живот не съществува, има само основно право на сигурност и човешко достойнство..“, – каза Виктор Орбан.

Планът Орбан

viktor-orban1

Орбан отново разкритикува правителството на Германия за  миграционната му политика. “ Необходимо е да се мисли сериозно за последиците от решението на германските власти да допуснат мигрантите в Германия.  Новината за това решение предизвика бунт в Унгария. Мигрантите започнаха да се измъкнат от бежанските лагери и да атакуват полицията.  Те отказват да се регистрират, както се изисква от законодателството на ЕС“ – заяви унгарският министър-председател.

Той  отбеляза, че Унгария по-рано, макар и трудно, но  държеше ситуацията под контрол, но когато германското правителство обяви, че ще преустанови действието на правилата на ЕС, в Унгария започна хаос.

Орбан каза още, че по време на следващата среща на правителствените ръководители на ЕС, той ще предложи свой план за разрешаване на кризата върху бежанци.
Ръководителят на унгарското правителство каза, че  неговият план включва, по-специално, предоставянето на голяма  финансова подкрепа на  съседните на Сирия страни – Турция, Ливан и Йордания. Според него, размерът на помощта трябва да бъде 3 милиарда евро, но ако е необходимо, ще трябва да се увеличи.