Защо няма дебели японки – 10 причини

Според статистиката, японците имат най-голяма продължителност на живота в сравнение с жителите на други държави. Средната продължителност на  живота в Япония е почти 87 години. Освен това японките  са признати за най-стройните жени в света.
Защо японките не надебеляват? Има  поне 10 причини.

Причина номер 1

Първата и основната причина е храната. За  готвене се използват риба, водорасли, соя, ориз, плодове и зелен чай. В храната им на практика няма висококалорични и нездравословни храни.

Причина номер 2

Традиционната японска диета е  пържена риба, купичка ориз, варени зеленчуци, супа мисо и зелен чай в големи количества. За десерт се полагат нарязани плодове.

Ежедневната консумация на риба насища организма с омега-3 мастни киселини, полезни за здравето и за младостта на кожата.

Заедно с   морските дарове японците активно консумират големи количества броколи, зеле, къдраво зеле, брюкселско зеле.

Причина номер 3

Японците консумират за храна само пресни продукти. Някои продукти имат срок на годност не в  дни, а в  часове.

Причина номер 4

Японската култура включва консумацията на храна на малки порции. Яденето е един вид „свещен ритуал“, по време на  който трябва  бавно да се дъвче всяка хапка от храната.

Съдовете за хранене са много малки и приличат  на десертни чинийки.

Освен това японците имат свои изисквания за подаване на ястия:

– Храните трябва да бъде прясна.
– Тя се украсява само леко.
–  Храните се приготвят така, че да се подчертае естествената им красота.
– Храната не трябва да се смесва – в една чиния трябва да има само едно ястие.
– Храната никога не се поднася на големи порции.

Причина номер 5

Почти всички ястия в Япония са лесно смилаеми благодарение на метода на приготвяне. Японците готвят на грил, на пара, или пържат с резки движения в специален тиган с изпъкнало дъно.

За готвене готвачите използват полезни растителни масла и леки бульони със сезонни зеленчуци. Затова  дискомфорт и тежест в стомаха след поглъщане на храната не се получават. И най-важното – никакво преяждане!

Причина номер 6

Оризът при японците – това е „хляб“, който се сервира с всяко хранене. За храна се  използва ориз,  варен по  специална технология. Това е преимущество за японците, което им позволява да не наддават на тегло.

В западните страни, положението е точно обратното – хляб.  Ежедневната консумация на хлебни изделия предизвиква затлъстяване.

Причина номер 7

Японците считат закуската за свещен ритуал и никога не я пропускат. По обем на храна закуската в  Япония е най-богата.

Закуската включва консумация на   омлет, парчета риба, сварен ориз, супа мисо, тофу със зелен лук, морски водорасли със зелен лук, зелен чай и други ястия.

Причина номер 8

Сладкиши в  Япония за десерт не се  сервират. Това се случва в редки случаи и то на  много малки порции.

Причина номер 9

В сравнение с европейцитe, които се тормозят с  диети, японците разнообразяват своите ястия. Но през последните години, поради появата на заведенията за бързо хранене японските младежи също са започнали да страдат от затлъстяване.

Причина номер 10

Всички японци се стремят да водят здравословен начин на живот. Ежедневен ритуал са упражненията за мускулите. В последно време в Япония много се отказват от колите в полза на велосипедите.